Fakty i mity w żywieniu psów - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Fakty i mity w żywieniu psów

Fakty i mity w żywieniu psów

Nieprawidłowe postępowanie żywieniowe w żywieniu psów może skutkować pojawieniem się nieprawidłowości we wzroście i rozwoju zwierząt oraz przyczyniać się do powstawania chorób dietozależnych takich jak cukrzyca czy otyłość. Na nieprawidłowe postępowanie żywieniowe właścicieli psów wpływa także szereg „mitów” i niewłaściwie interpretowanych zaleceń żywieniowych nie do końca właściwych dla danego gatunku zwierzęcia. Do najważniejszych mitów krążących wśród właścicieli psów należą:

1. Czekolada nie szkodzi! Nieprawda, nawet niewielka ilość czekolady podawana przez dłuższy okres czasu może zaszkodzić i wywołać nawet efekt toksyczny. Zawarte w czekoladzie, a właściwie w ziarnie kakaowca metyloksantyna jest silnie drażniąca dla psów

Fakty i mity w żywieniu psów

2. Pokarm dla człowieka jest tak samo dobry dla psów. Nieprawda! Potrzeby żywieniowe psa i człowieka są bardzo różne a ilość składników odżywczych (aminokwasów, kwasów tłuszczowych, składników witaminowych i mineralnych) w przeliczeniu na 1 kg masy ciała są znacznie wyższe w przypadku psa. Przykładowo standardowa dieta człowieka pokrywa tylko w 10% zapotrzebowanie na wapń. Resztki ze stołu nigdy nie mogą być traktowane jako pełnoporcjowa karma dla psa.

Fakty i mity w żywieniu psów

3. Ziemniaki nie są dobrym surowcem dla psa. Zależy od efektu jaki chcemy uzyskać (czy chcemy zwiększyć czy zmniejszyć strawność węglowodanów) i zależy od formy obróbki termicznej ziemniaków. Świeże, ugotowane ziemniaki są dobrym źródłem dobrze wchłanianych węglowodanów podczas gdy z ziemniaków ugotowanych ale przetrzymywanych w warunkach chłodniczych skrobia w przewodzie pokarmowym psa nie ulega wchłonięciu i zwiększa masą stolca oraz może powodować biegunkę.

4. Wątróbka jest dobrym źródłem białka. Nieprawda. Karmiąc psa przez długi okres czasu jakąkolwiek wątrobą nie dostarczamy wysokiej jakości białka oraz możemy doprowadzić do nadmiaru witaminy A w organizmie psa, który może okazać się toksyczny.

5. Podawanie psu cebuli, czosnku w celu poprawy jego odporności. Takie postępowanie żywieniowe w stosunku do psa nie musi być toksyczne ale istnieje ryzyko pojawienia się objawów niedokrwistości na skutek zaburzenia mechanizmów powstawanie erytrocytów. Bezpieczną metodą wpływania na odporność psa jest dobrze zbilansowana i urozmaicona dieta zawierające łatwostrawne źródła białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Fakty i mity w żywieniu psów

Dr inż. Jacek Wilczak
Zakład Dietetyki. Katedra Nauk Fizjologicznych, Wydział Medycyny Weterynaryjnej
SGGW w Warszawie