Jak wybrać i czym się kierować przy wyborze sposobu żywienia psa. - Active Pet - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

wilczek

Jak wybrać i czym się kierować
przy wyborze sposobu żywienia psa.

Podejmując się opieki nad zwierzętami towarzyszącymi człowiekowi każdy właściciel bierze na siebie odpowiedzialność także za jakość żywienia, która to jakość definiowana jest w tym przypadku poprzez obecność wszystkich niezbędnych składników odżywczych przy jednoczesnym braku obecności substancji niebezpiecznych dla zdrowia. Tylko dobrze wyedukowany właściciel nie będzie popełniał błędów żywieniowych, które w dłuższej perspektywie czasowej mogą doprowadzić do powstawania chorób dietozależnych takich jak otyłość czy cukrzyca.

Właściciele mają do wyboru kilka sposobów/modeli żywienia i w przeważającej mierze tylko od nich zależy, który z nich zastosują w żywieniu swojego pupila. Należy jednak stwierdzić, że wykorzystanie każdego modelu żywienia opartego na komercyjnych karmach ma swoje wady i zalety – i tylko znajomość tych aspektów pozwoli świadomie wykorzystywać te grupy produktów.

Właściciele mają do dyspozycji: karmy suche, karmy mokre, żywienie domowe oraz karmy wymagające specjalnej dystrybucji (karma typu BARF). Karmy suche charakteryzują się małą zawartością wody, dzięki czemu ich trwałość oraz okres przydatności do spożycia są dłuższe. Niezaprzeczalną zaletą karm suchych jest ich bezpieczeństwo stosowania, karmy w czasie produkcji oraz w już gotowym produkcie przechodzą restrykcyjne badania jakości. Jednocześnie surowce służące do produkcji karmy poddawane są w czasie produkcji działaniu wysokiej temperatury i ciśnienia. Procesy te nie pozostają obojętne na zawartość cennych składników odżywczych w surowcach. Konieczne staje się wzbogacanie gotowych wyrobów w syntetyczne witaminy i minerały. Następny problem polega na odpowiednim zabezpieczeniu kwasów tłuszczowych, które zawarte są w olejach i tłuszczach napylanych w końcowym etapie produkcji. Niestety tak naniesiony tłuszcz musi zostać zabezpieczony przed szkodliwym wpływem środowiska zewnętrznego, głównie tlenu i wilgoci. Związki, które wykorzystuje się w tym celu nie należą do obojętnych dla organizmu zwierzęcia. Pamiętając o tym, że karma sucha jest rodzajem „monodiety” można pomyśleć o codziennym urozmaiceniu diety zwierzęcia poprzez dodawanie warzyw (zwrócić trzeba tylko uwagę na wartość energetyczną dobowej dawki karmy). Mimo pewnych kontrowersji, karmy suche stanowią doskonałą formę żywienia zwierząt dla tych właścicieli, którzy nie mają wystarczającej ilości czasu, aby pozwolić sobie na samodzielne przygotowywanie pokarmu dla własnego psa.

szczeniaki

Rodzajem karmy, która oprócz karm suchych chętnie jest stosowana w żywieniu zwierząt domowych jest karma mokra puszkowana lub foliowana (w postaci batonów). W tej kategorii karm mamy dwa rodzaje produktów: karma produkowana na bazie surowców pochodzenia mięsnego z ewentualnymi dodatkami zbożowymi (konserwa/baton) i karma składająca się z zapieczonych identycznych fragmentów składających się składników pochodzenia mięsnego oraz surowców zbożowych w zalewie lub galaretce. Oba rodzaje karm mogą należeć albo do karm pełnoporcjowych, w których ilości składników odżywczych odpowiadają zapotrzebowaniu zwierzęcia lub do karm uzupełniających stosowanych jako dodatek do innych form żywienia. W tej grupie karm na wyróżnienie zasługują karmy mokre składające się w przeważającej części ze składników pochodzenia mięsnego, zawierające mięso różnego gatunku oraz podroby takie jak serca, wątrobę, nerki, śledzionę czy ozory. Strawność składników odżywczych z takich surowców jest bardzo wysoka i zapewnia zwierzęciu pokarm, który w dużym stopniu przypomina karmę przygotowywaną w domu. Dylemat właścicieli psów, którzy chcieliby zastosować taką formę żywienia polega na przekonaniu, że karma puszkowa produkowana jest z najgorszych gatunkowo surowców pochodzenia zwierzęcego. Przez wiele mniejszych zakładów przetwórstwa mięsnego produkcja „puszek dla psów” rzeczywiście może być wygodna ze względu na możliwość pozbywania się gorszej jakości składników mięsnych. Ale tak jak w większości przykładów funkcjonowania w przemyśle spożywczym profesjonalni producenci nie powinni się obawiać konkurencji z produktami o niskiej jakości – to w rzeczywistości konsument zweryfikuje jakość produktu lub wcześniej jego właściciel po pierwszym/jednorazowym otwarciu puszki. Karma w takiej postaci może być poważną alternatywą dla karmy suchej – jest wygodna w użyciu i równie trwała.

Najwięcej obaw a jednocześnie największe zainteresowanie właścicieli wzbudza samodzielne przygotowywanie przez właściciela pokarmu dla swego zwierzęcia, na bazie surowców spożywczych wykorzystywanych w żywieniu pozostałych członków rodziny. Karma przygotowywana w domu opiera się na ogólnie dostępnych surowcach spożywczych, najczęściej poddanych obróbce termicznej, dzięki czemu jest bezpieczna i nie stanowi zagrożenia mikrobiologicznego. Niestety obróbka termiczna pozbawia surowce części składników odżywczych i mineralnych i dlatego należy przewidzieć te straty w czasie bilansowania dawki.

Niezależnie od wyboru modelu żywienia, ilość karmy/diety za każdym razem musi być dostosowana do potrzeb żywieniowych danego psa. Potrzeby te są zależne od masy ciała, płci, stanu fizjologicznego czy temperatury otoczenia w którym przebywa zwierzę. Należy także zaznaczyć, że pies jako zwierzę wszystkożerne powinien w swojej diecie mieć zapewnione zarówno produkty pochodzenia mięsnego jak i warzywa.

Dr inż. Jacek Wilczak
Zakład Dietetyki. Katedra Nauk Fizjologicznych, Wydział Medycyny Weterynaryjnej
SGGW w Warszawie