Karma sieciowa czy domowe jedzenie? Plusy i minusy - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Żywienie kotów

Kama sieciowa czy domowe jedzenie? Plusy i minusy.

Z dostępnych metod żywienia psów i kotów Właściciele mogą wybrać: karmy komercyjne: suche i mokre lub dietę przygotowywaną w domu. Wszystkie wymienione posiadają zarówno zalety jak i wady. Optymistycznie zakładam, że tylko wiedza właściciela na temat żywienia psa decyduje o wyborze tej jedynej metody żywienia.

Najwięcej obaw a jednocześnie dużym zainteresowaniem Właścicieli cieszy się samodzielne przygotowywanie pokarmu dla swego pupila na bazie surowców spożywczych wykorzystywanych w żywieniu pozostałych członków rodziny. Obawę jednak budzi wiedza Właścicieli na temat wymagań żywieniowych zwierząt w różnych stanach fizjologicznych. Karma przygotowywana w domu opiera się na ogólnie dostępnych surowcach spożywczych, najczęściej poddanych obróbce termicznej, dzięki czemu jest bezpieczna i nie stanowi zagrożenia mikrobiologicznego dla psa. Niestety obróbka termiczna pozbawia surowce części składników odżywczych i mineralnych i dlatego należy przewidzieć te straty w czasie bilansowania dawki. Źródłami białka w karmie domowej są przede wszystkim mięso i surowce pochodzenia zwierzęcego: mięso wołowe, drobiowe, wieprzowe, konina, cielęcina i inne. Zawierają one największe ilości łatwo dostępnych aminokwasów. Chcąc zapewnić psu lub kotu wszystkie niezbędne aminokwasy zaleca się stosowanie nie tylko jednego gatunku mięsa.

Żywienie kotów

Cennym źródłem aminokwasów oraz witamin i mikroelementów są podroby zwierzęce: wątroba, nerki, płuca i wbrew niektórym opiniom można je śmiało wykorzystywać nie obawiając się przedawkowania witaminy A – oczywiście przy założeniu, że wątroba nie będzie jedynym źródłem białka w diecie. W diecie psa lub kota w celu uzupełnienia zawartości aminokwasów egzogennych powinno znaleźć się białko jaja kurzego, z zastrzeżeniem, że o ile żółtko można polecać surowe o tyle białko jaja kurzego zawsze powinno być ugotowane ze względu na zawartość w surowym białku termo labilnych czynników antyżywieniowych wiążących niektóre z witamin (m.in. awidyna unieczynniająca biotynę, co powoduje całkowite zahamowanie wchłaniania tej witaminy przez organizm a niedobory biotyny prowadzą do takich zmian chorobowych jak: zapalenie skóry i języka (zanik brodawek), wypadanie sierści, niedokrwistość, utratę łaknienia i ogólne osłabienie). W diecie psa lub kota powinny znaleźć się ryby jako źródło łatwostrawnego białka, kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – witamin A i D - żaden inny produkt spożywczy nie dostarczy w tak dużej ilości końcowych metabolitów kwasów tłuszczowych – kwasów dokozaheksaenowego (DHA) i eikozapentaenowego (EPA). Ważne jest także to, że ryby tłustsze są cenniejszym źródłem tychże składników i powinno się pamiętać, że przy okazji są wysokoenergetycznym składnikiem i należy to uwzględniać przy bilansowaniu dawki pod względem zawartości energii. Węglowodany – jeżeli już musimy je podawać – mogą być dostarczane w postaci kasz, makaronów, ryżu, płatków owsianych lub jęczmiennych.

Zasada jest taka, że im mniej przetworzone tym są bardziej wartościowe – dlatego też przykładowo wybierajmy kaszę jęczmienną aniżeli kaszę mannę czy makaron. Cennym ich źródłem mogą być warzywa – pod warunkiem, że są akceptowane przez zwierzęta – nie każdy czworonóg będzie szczęśliwy, jeżeli znajdzie w misce marchewkę, seler, groszek czy fasolkę szparagową. Dodatkowo warzywa – ogólnie czerwone i zielone – są bardzo cennym i tanim źródłem witamin i składników mineralnych. Ważne jest, żeby podawać je, jeżeli jest możliwe, w postaci nieprzetworzonej: lepsza jest marchewka surowa niż ugotowana. Natomiast jeżeli już decydujemy się na wprowadzanie warzyw ugotowanych to sól lepiej dodawać do gotowej potrawy aniżeli dodawać ją do wody w której gotujemy warzywa.

Tak skrócony – bardzo skrócony – opis zasad przygotowywania karmy metodą domową dla wielu Właścicieli jest trudny. Dlatego alternatywą – bardzo wygodną i z założenia bezpieczną jest stosowanie w żywieniu zwierząt domowych gotowych karm. Są to produkty, które zostały wyprodukowane z różnych surowców i zgodnie z deklaracją Producentów są pełnowartościowym posiłkiem dla psa czy kota. Ponieważ metody produkcji karmy gotowej są metodami termicznymi, część składników mineralnych i witaminowych zostaje zniszczona, dlatego też gotowe karmy są wzbogacane w brakujące składniki odżywcze. Jest to bardzo dobry sposób wprowadzania do żywienia psa lub kota składników, których naturalnie tam nie ma a które mogą pełnić różne funkcje prozdrowotne: np. karotenoidów, związków polifenolowych czy kwasów tłuszczowych. Takie świadome postępowanie Producenta może czynić z karmy gotowej element postępowania dietoprofilaktycznego.

Żywienie kotów

Niewątpliwie zaletą karm gotowych jest to, że Właściciel dysponuje karmą dostosowaną do gatunku zwierzęcia, wieku, stanu fizjologicznego i etapu wzrostu. Obowiązkiem Właściciela jest tylko przestrzeganie ilości podawanej karmy sugerowanej przez Producenta. Pamiętać należy, że karmy szczególnie suche poprzez małą zawartość ilość wody są skoncentrowanym źródłem składników odżywczych i energetycznych i mała garść karmy suchej może stanowić cały posiłek dla małego psa czy kota. Hermetyczne opakowania bez dostępu warunków środowiskowych gwarantują zachowanie odpowiedniej jakości karmy – po otwarciu opakowania jednostkowego karma mokra powinna być przechowywana w warunkach chłodniczych a karma sucha w suchym pomieszczeniu i w miarę możliwości w szczelnych opakowaniach.

Zalety żywienia przy wykorzystaniu karmy domowej:

Żywienie kotów
  • możliwość konstruowania diety w oparciu o ogólnie dostępne surowce spożywcze
  • urozmaicenie codziennej diety
  • bezpieczeństwo surowców spożywczych poddanych obróbce termicznej
  • surowce spożywcze pozbawione związków chemicznych o charakterze dodatków do żywności
  • możliwość zindywidualizowania żywienia uwzględniająca aktualną masę ciała, aktywność fizyczną, stan fizjologiczny
  • rozwijanie więzi emocjonalnej ze zwierzęciem
  • uwrażliwienie właściciela na potrzeby psa - możliwość obserwacji psa.

Wady żywienia przy wykorzystaniu karmy domowej:

  • niewystarczający poziom wiedzy wśród właścicieli
  • błędy żywieniowe (wysoka energetyczność, wysoka zawartość białka, tłuszczów zwierzęcych, nieprawidłowa zawartość związków mineralnych, wysoka zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, niska zawartość witamin rozpuszczalnych w wodzie, niska zawartość błonnika pokarmowego).
  • wykorzystywanie surowców o niskiej jakości odżywczej
  • obróbka termiczna zmniejszająca strawność i zawartość składników odżywczych
  • nieuwzględnianie aktualnego zapotrzebowania na składniki energetyczne i odżywcze
  • stosowanie diety nieprawidłowo zbilansowanej (przy stosowaniu suplementacji możliwość wystąpienia hiperwitaminoz).

Dr inż. Jacek Wilczak
Zakład Dietetyki. Katedra Nauk Fizjologicznych, Wydział Medycyny Weterynaryjnej
SGGW w Warszawie