Ryby morskie - źródło kwasów tłuszczowych - Inspiracja - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Ryby morskie - źródło kwasów tłuszczowych

Ryby morskie - źródło kwasów tłuszczowych

Ryby stanowią także cenne źródło składników mineralnych takich, jak miedź i jod. Są także bogate w witaminy A i D. Zaleca się spożywanie ryb, przynajmniej 2-3 razy w tygodniu.

Tłuste ryby morskie, do których zaliczamy łososia, są bogate w unikalne niezbędne kwasy tłuszczowe. Kwasy te odgrywają istotną rolę w profilaktyce miażdżycy, poprawiają funkcjonowanie mózgu, wzroku, zmniejszają ryzyko występowania nowotworów, wpływają korzystnie na poziom cholesterolu, nadciśnienie tętnicze i krzepliwość. Ryby stanowią także cenne źródło składników mineralnych takich, jak miedź i jod. Są także bogate w witaminy A i D. Zaleca się spożywanie ryb, zwłaszcza morskich, przynajmniej 2-3 razy w tygodniu.

Mgr inż. Beata Dłużniewska, ekspert z Instytutu Żywności i Żywienia

Powrót do porad