powrót do strony głównej

przepisy

przystawki

X

Składniki:

  • 250 g - ricotta Smaki Świata
  • 100 g - mascarpone Sottile Gusto
  • kilka drobno posiekanych zielonych oliwek dużych Coop
  • 2 łyzki - posiekana natki pietruszki
  • posiekany ząbek czosnku
  • bakłażan pokrojony w cienkie plastry
  • cukinia pokrojona w cienkie plastry
  • papryka
  • 2 plastry - Prosciutto di Parma DOP
  • oliwa z oliwek Casa de Azeite
  • sól, pieprz

przepis

  1. Ricottę i mascarpone wymieszaj z oliwkami, natką pietruszki i czosnkiem. Przypraw solą i pieprzem.
  2. Plastry bakłażana i cukinii podpiecz z obu stron na suchej patelni grillowej.
  3. Paprykę nadziej na widelec i opiecz nad płomieniem, by skórka się przypaliła. Tak przygotowaną włóż do torebki foliowej, szczelnie zamknij i odłóż do ostygnięcia. Następnie obierz ją ze skórki i usuń gniazdo nasienne.
  4. Przygotowane plastry warzyw oraz szynkę rozłóż na blacie. Na każdy nakładaj łyżeczką farsz i zwijaj w roladki. Podawaj skropione oliwą, ze świeżym pieczywem.

4 porcje

50 minut

Średnio trudne

 

X

Składniki:

  • opakowanie łopatki wieprzowej w stylu włoskim Wolno Gotowane
  • opakowanie Piada Classica Italiana
  • czerwona papryka
  • 200 g - ser Provolone dolce Smaki Świata
  • czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 100 g - szpinak baby Vital fresh
  • 100 g - pomidorki pelati Cirio
  • łyżka miodu Złota Pasieka
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki - czerwone pesto Barilla
  • pół czerwonej papryki
  • sól, pieprz

przepis

  1. Łopatkę wyjmij z folii, osusz z nadmiaru sosu przy pomocy ręcznika papierowego i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Paprykę nadziej na widelec i opiecz nad płomieniem, by skórka się przypaliła. Tak przygotowaną włóż do torebki foliowej, szczelnie zamknij i odłóż do ostygnięcia. Następnie obierz ją ze skórki i usuń gniazdo nasienne.
  3. Piady rozłóż na blacie i układaj na nich kolejno plasterki mięsa i sera oraz pozostałe składniki. Zwiń lub złóż dowolnie i wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 175°C.

4 porcje

25 minut

łatwe

 

X

Składniki:

  • 200 g - krewetki białe gotowane Marinero
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny lub limonki
  • 50 ml - oliwa z oliwek Casa de Azeite
  • 2 szt - duże dojrzałe awokado
  • łyżka mascarpone Sottile Gusto
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

przepis

  1. Krewetki obierz, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Połowę skrop łyżeczką soku z cytryny i oliwy, a następnie oprósz solą i pieprzem.
  2. Awokado przetnij na pół i za pomocą łyżki wybierz miąższ. Skórki odłóż, a miąższ zmiksuj z niezamarynowaną połową krewetek, mascarpone, czosnkiem, resztą soku z cytryny i oliwą. Przypraw solą i pieprzem. Gotowy mus odstaw do lodówki.
  3. W międzyczasie podsmaż na patelni zamarynowane krewetki. Skórki z awokado napełnij musem. Udekoruj smażonymi krewetkami i natką pietruszki. Podawaj z pieczywem.

4 porcje

10 minut

Łatwe

 

X

Składniki:

  • 450 g - świeża wątroba z kurczaka Kraina Mięs
  • łyżeczka mąki pszennej Złote Pola
  • 3 szt - małe, różnokolorowe papryki pokrojone w paski
  • łyżka oliwy z oliwek Casa de Azeite
  • cebula pokrojona w półplasterki
  • łyżka oleju rzepakowego Wybornego
  • pół szklanki oliwek zielonych dużych Coop
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 100 ml - białe wytrawne wino
  • grzanki przygotowane z połowy ciabatty w stylu włoskim
  • sól, pieprz

przepis

  1. Wątróbki oczyść, przekrój na pół i oprósz mąką.
  2. Na mocno rozgrzanej suchej patelni podsmaż paprykę, po czym przełóż ją na talerz. Na patelnię wlej oliwę i podsmaż cebulę. Gdy się zrumieni, przełóż na talerz z papryką, a na patelnię wlej olej i dodaj wątróbkę. Obsmaż ją z obu stron. Następnie dodaj paprykę z cebulą, oliwki, wino i natkę pietruszki. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Duś przez 5 minut.
  3. Wątróbkę z warzywami podawaj na grzankach. Przed podaniem skrop kremem z octem balsamicznym z Modeny

4-6 porcji

25 minut

łatwe

 

X

Składniki:

  • pomidor pokrojony w kostkę
  • 2 szt - drobno posiekane ząbki czosnku
  • mała czerwona cebula drobno posiekana
  • garść drobno posiekanej bazylii
  • 2 szt - ciabatty w stylu włoskim pokrojone na podłużne kromki
  • łyżka pesto z Basilico Genovese ChNP Coop
  • opakowanie mozzarelli light Galbani
  • 2 szt - plastry Prosciutto di Parma
  • kilka kawałków żółtej i czerwonej papryki Coop
  • kilka kawałków żółtej i czerwonej papryki Coop
  • 2 łyżki - oliwa z oliwek Casa de Azeite
  • łyżka kremu z octem balsamicznym z Modeny

przepis

  1. Wymieszaj pomidora z cebulą, czosnkiem i bazylią, dopraw solą i pieprzem, po czym przełóż na sitko, aby pozbyć się nadmiaru soku.
  2. Pieczywo podpiecz z obu stron na patelni grillowej lub grillu.
  3. Grzanki podziel na trzy części. Pierwszą część posmaruj pesto i obłóż kawałkami mozzarelli. Drugi rodzaj przygotuj z pomidorami z cebulą i czosnkiem. Trzeci – z Prosciutto i kawałkami papryki.
  4. Bruschetty skrop oliwą i kremem z octem balsamicznym

 

X

Składniki:

  • melon
  • 4 szt - plastry Prosciutto di Parma DOP
  • łyżka koniaku lub brandy
  • 4 łyżeczki - ricotta Smaki Świata
  • 50 ml - oliwa z oliwek Casa de Azeite
  • 4 szczypta - sol morska Culineo
  • 4 szczypta - grubo zmielony pieprz
  • kilka listków mięty Vital fresh

przepis

  1. Melona przekrój na 4 części, wykrój gniazda nasienne i odkrój skórę. Miąższ pokrój na kawałki, a następnie zmiksuj na gładkie puree.
  2. Szynkę skrop alkoholem i podsmaż przez chwilę z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Odsącz na ręczniku papierowym.
  3. Mus z melona rozlej do głębokich talerzy. Każdą porcję udekoruj kleksem ricotty, odrobiną oliwy, plastrem szynki i listkami mięty. Przed podaniem oprósz solą i pieprzem

4 porcje

10 minut

Łatwe

X

Składniki:

  • 400 g - pieczarki pokrojone w plasterki
  • 50 g - masło Mleczna Dolina
  • posiekana cebula
  • posiekane ząbki czosnku
  • czubata łyżeczka mąki Złote Pola
  • 100 - białe wytrawne wino
  • szczypta tymianku
  • 250 ml - mleko Mleczna Dolina
  • 500 ml - bulion drobiowy lub warzywny Culineo
  • świeże kluski gnocchi nadziewane pomidorami i serem
  • mozzarella Rana
  • 50 g - tarty ser Parmigiano Reggiano Smaki Świata
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

przepis

  1. Na suchej patelni zrumień pieczarki. Przełóż je do garnka, a na patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim cebulę i czosnek, po czym przełóż je również do garnka. Garnek ustaw na małym ogniu i duś jego zawartość przez około 10 minut, w razie potrzeby dodając trochę wina. Po 10 minutach dodaj mąkę, sól, pieprz i tymianek. Wlej resztę wina, bulion oraz mleko i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  2. W międzyczasie podgrzej gnocchi według wskazówek podanych na opakowaniu.

       3. Zupę zmiksuj na gładki krem. Podawaj z gnocchi, udekorowaną koperkiem i tartym Parmezanem.

4-6 porcji

40 minut

Łatwe

X

Składniki:

  • 2 szt - cukinie pokrojone na duże kawałki
  • gruszka pokrojona na duże kawałki
  • 240 g - świeży łosoś atlantycki Marinero
  • sok z 1 cytryny
  • 400 g - jogurt naturalny Tolonis
  • łyżka mascarpone Sottile Gusto
  • posiekany pęczek natki pietruszki
  • doniczka świeżej bazylii Vital fresh, drobno posiekana
  • kilka posiekanych listków mięty Vital fresh
  • łyżka mixu sałatkowego Italia Helio
  • sól, pieprz

przepis

  1. Cukinie i gruszkę umieść w garnku, zalej 750 ml wody i zagotuj. Następnie garnek przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze 5 minut. Odstaw do wystudzenia.
  2. Łososia natrzyj sokiem z cytryny, grubo mielonym pieprzem i solą. Wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 250°C. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
  3. Do letniej jeszcze cukinii z gruszką dodaj jogurt, mascarpone, posiekane zioła i sok z cytryny. Zmiksuj wszystko razem do uzyskania jednolitego koloru.

       4. Podawaj w temperaturze pokojowej, dekorując kawałkami łososia, oliwą z oliwek i pestkami uprażonymi na suchej patelni.

4-6 porcji

25 minut

łatwe

X

Składniki:

  • stek z antrykotu Kraina Mięs
  • 3 - czerwone cebule pokrojone w piórka
  • łyżka masła Mleczna Dolina
  • 4 łyzki - krem z octem balsamicznym z Modeny
  • łyżeczka cukru Słodka Łyżeczka
  • gałązki rozmarynu Vital fresh
  • kilka pieczarek do dekoracji
  • sól, pieprz

przepis

  1. Pokrojoną cebulę wyłóż na patelnię razem z masłem, cukrem, solą i pieprzem. Smaż na średnim ogniu, stale mieszając, aż cebula się skarmelizuje, przez ok. 10 minut. Następnie dodaj krem z octem balsamicznym i smaż jeszcze 2 minuty.
  2. Stek przekrój na dwie części, odcinając ewentualne ścięgna. Przypraw solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu. Smaż na suchej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie odstaw, by mięso odpoczęło kilka minut.
  3. W międzyczasie na patelni podsmaż z obu stron kapelusze pieczarek.
  4. Steki podawaj z konfiturą z cebuli, w towarzystwie pieczarek.

2 porcje

30 minut

Łatwe

 

X

Składniki:

  • 250 g - sznycle z fileta z kurczaka Kraina Mięs
  • bakłażan
  • sok z 1 cytryny
  • 50 ml - oliwa z oliwek Casa de Azeite
  • łyżeczka miodu Złota Pasieka
  • szczypta rozmarynu
  • posiekany ząbek czosnku
  • 100 g - szpinak baby Vital fresh
  • pół szklanki zielonych oliwek dużych Coop
  • pomidorki koktajlowe przekrojone na pół
  • ser Parmigiano Reggiano DOP pokrojony na małe wiórki
  • garść orzechów pekan Bakalland
  • sól, pieprz

przepis

  1. Bakłażana obierz ze skóry i pokrój w grube słupki. Ułóż w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Kurczaka przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a następnie natrzyj oliwą. Umieść w brytfance razem z bakłażanem i wstaw na 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
  3. Resztę soku z cytryny wymieszaj energicznie z oliwą, miodem, rozmarynem i posiekanym czosnkiem. Powstały dressing dopraw solą i pieprzem.
  4. Do miski z dressingiem włóż upieczonego i pokrojonego w paski kurczaka, bakłażana, oliwki, szpinak, pomidorki i orzechy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
  5. Sałatkę serwuj na zimno w małych porcjach, dekorując płatkami parmezanu.

4 porcje

25 minut

Średnio trudne

 

X

Składniki:

  • cukinia pokrojona w paski przy pomocy obieraczki do warzyw
  • marchewka pokrojona w paski przy pomocy obieraczki do warzyw
  • 400 g - filet z indyka Kraina Mięs
  • 100 g - ser Provolone dolce Smaki Świata
  • garść szpinaku baby Vital fresh
  • 100 g - Prosciutto di Parma DOP
  • garść świeżego rozmarynu Vital fresh
  • garść świeżego tymianku Vital fresh
  • 2 łyżki - olej rzepakowy Wybornego
  • 100 ml - białe wytrawne wino
  • 3 łodygi - seler naciowy połamany na mniejsze kawałki
  • 100 ml - śmietana 30% Mleczna Dolina

przepis

  1. Cukinię i marchew umieść na sitku, sparz wrzątkiem i odstaw do wystygnięcia.
  2. Filet z indyka połóż na folii spożywczej, przykryj drugim arkuszem folii, po czym rozbij, aż powstanie równy płat mięsa. Zdejmij górną folię i przypraw mięso lekko solą oraz pieprzem. Następnie ułóż na nim kolejno marchew, cukinię, plasterki sera, szpinak i plasterki szynki.
  3. Przy pomocy folii zwiń mięso w roladę i zwiąż ją sznurkiem, tak aby co 3-4 cm mięso było ściśnięte. Na koniec przypraw roladę solą i pieprzem. Pomiędzy sznurki a mięso powkładaj gałązki rozmarynu i tymianku.
  4. Roladę obsmaż po minucie z każdej strony, podlewając olejem, aby się ładnie zrumieniła. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego, podlej winem, dodaj seler naciowy i 125 ml wody. Przykryj i wstaw na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. W połowie pieczenia obróć mięso na drugą stronę
  5. Upieczone mięso schłodź w lodówce. Do naczynia po pieczeniu mięsa wlej śmietankę, zagotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, po czym zmiksuj, aby powstał sos.
  6. Mięso podawaj na zimno, pokrojone w plasterki, z dodatkiem sosu.
X

Składniki:

  • 100 g - bób Mroźna Kraina
  • 3 szt - jajka Moja Kurka
  • 200 g - mąka (najlepiej semolina)
  • 2 łyżeczki - oliwa z oliwek Casa de Azeite
  • 100 g - ricotta Smaki Świata
  • 50 g - tarty ser Parmigiano Reggiano Smaki Świata
  • sól, pieprz

przepis

  1. Cały bób gotuj w nieposolonej wodzie przez 12 minut. Pod koniec gotowania dodaj pół łyżeczki soli. Odcedź, ostudź, a następnie obierz.
  2. Mąkę zagnieć z jajami i oliwą z oliwek, aż powstanie gładkie i sprężyste ciasto. Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Połowę obranego bobu wymieszaj z ricottą, parmezanem, solą i pieprzem.
  4. Ciasto rozwałkuj na bardzo cienki płat. Na połowie, w równych odstępach, ułóż małe porcje farszu. Powierzchnię wokół farszu przesmaruj wilgotnym pędzelkiem. Złóż ciasto na pół i dociśnij mocno palcami wokół farszu, aby powstały szczelne poduszeczki. Za pomocą specjalnego nożyka lub małej szklanki wytnij pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut, w zależności od grubości ciasta.
  5. Resztę ugotowanego bobu (trochę odłóż do dekoracji) zmiksuj ze śmietanką i czosnkiem, przypraw solą oraz pieprzem i podgrzej w rondelku. Podawaj jako sos do ravioli.

 

X

Składniki:

  • pół kurczaka z wolnego wybiegu Kraina Mięs
  • szczypta tymianku
  • szczypta rozmarynu
  • 2 łyżki - oliwa z oliwek Casa de Azeite
  • 400 g - makaron casarecce Coop
  • 150 g - mozzarella Galbani podzielona na małe kawałki
  • 100 g - pomidorki koktajlowe przekrojone na pół
  • 100 g - rukola Vital fresh
  • 100 g - tarty ser Parmigiano Reggiano Smaki Świata
  • sól, pieprz

przepis

  1. Kurczaka natrzyj ziołami, solą, pieprzem i oliwą. Umieść w naczyniu żaroodpornym, przykryj pokrywką i wstaw na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po upieczeniu zdejmij przykrywkę i odstaw do wystudzenia. Następnie oddziel mięso rękoma i podziel je na mniejsze kawałki.
  2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Odcedź, po czym natychmiast włóż ponownie do garnka i wymieszaj energicznie z mozzarellą, kurczakiem i sokami od jego pieczenia. Po chwili dodaj pomidorki i rukolę. Podawaj z parmezanem.

4 porcje

1 godzina

Średnio trudne

 

X

Składniki:

  • 2 szt - duże dorady Marinero
  • 150 g - krewetki białe gotowane Marinero
  • sok z połowy cytryny
  • 1-2 posiekane ząbki czosnku
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki (4 łodyżki należy odłożyć w całości)
  • sól, pieprz
  • 1 kg - kalafior podzielony na mniejsze kawałki
  • 400 g - ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • szklanka mleka Mleczna Dolina
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 40 g - ser Grana Padano ChNP
  • 30 ml - oliwa z oliwek Casa de Azeite
  • sól, pieprz

przepis

  1. Dorady umyj i osusz. Przy pomocy długiego i ostrego noża wytnij filety, tnąc wzdłuż kręgosłupa, od ogona do głowy. Filety przypraw solą i pieprzem.
  2. Krewetki obierz z pancerzyków, posiekaj, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z czosnkiem i natką pietruszki.
  3. Na każdego fileta nałóż porcję krewetek i zawiń w roladkę, zawiązując łodyżką natki pietruszki. Roladki ułóż w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
  4. Kalafiora i ziemniaki umieść w garnku, zalej mlekiem i 250 ml wody. 

4 porcje

35 minut

Średnio trudne

 

X

Składniki:

  • 500 g - ziemniaki pokrojone w plastry grubości 2-3 mm
  • 4 szt - gałązki świeżego rozmarynu Vital fresh
  • 80 ml - oliwa z oliwek Casa de Azeite
  • 6 szt - cebulki dymki
  • 50 g - masło Mleczna Dolina
  • 400 g - polędwiczka wieprzowa Kraina Mięs
  • 4 szt - plastry boczku wędzonego Kraina Wędlin
  • ząbek czosnku
  • 100 ml - białe wytrawne wino
  • sól, pieprz

przepis

  1. Pokrojone ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez 4 minuty. Odcedź i przełóż na patelnię z rozgrzaną oliwą (50 ml) z rozmarynem (1 gałązka). Smaż z dodatkiem soli, aż się zrumienią i będą miękkie.
  2. Dymkom obetnij większość szczypioru, zostawiając tylko 5 cm. Pokrój je wzdłuż na ćwiartki i smaż na maśle, na średnim ogniu, przez 10 minut, aż zmiękną. Dopraw solą i pieprzem oraz odrobiną rozmarynu.
  3. Mięso podziel na 100-gramowe kawałki. Każdy przypraw grubo zmielonym pieprzem i zawiń ściśle w plasterek boczku. Następnie obwiąż dookoła sznurkiem, wkładając pod sznurek po pół gałązki rozmarynu. Na koniec posól odsłonięte części mięsa.
  4. Tak przygotowane mięso obsmaż z obu stron na oliwie z dodatkiem rozmarynu i czosnku. Następnie dolej wino i duś na małym ogniu, obracając od czasu do czasu na drugą stronę. Po kilku minutach, gdy wino odparuje, medaliony będą gotowe. 

4 porcje

25 minut

Średnio trudne

 

X

Składniki:

  • 500 g - drobne ziemniaki
  • 200 g - szpinak baby Vital fresh
  • opakowanie (500 g) mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny Kraina Mięs
  • jajko Moja Kurka
  • 70 g - tarty ser Parmigiano Reggiano Smaki Świata
  • łyżka bułki tartej Piekarnia Domowa
  • 100 g - ser Provolone dolce Smaki Świata
  • 100 g - szynka Prosciutto di Parma DOP
  • sól, pieprz
  • 150 g - mieszanka sałat Green Time
  • pół szklanki oliwek zielonych dużych Coop
  • pół czerwonej cebuli pokrojonej w półplasterki
  • 200 g - pomidory pokrojone na kawałki
  • ogórek pokrojony w półplasterki
  • 30 ml - oliwa z oliwek Casa de Azeite

przepis

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Szpinak umyj i wrzuć na rozgrzaną patelnię, smaż mieszając przez minutę, aż się zblanszuje. Przypraw solą oraz pieprzem i odstaw na bok.
  3. Mięso wymieszaj dokładnie z jajkiem, parmezanem i bułką tartą. Przypraw solą i pieprzem. Podziel na dwie części i z obu uformuj na papierze do pieczenia podobnej wielkości prostokąty. Na pierwszym ułóż kolejno ser, szynkę i szpinak. Przykryj drugim prostokątem i zagnieć brzegi. Przy pomocy noża podziel mięso na 

4 porcje

35 minut

Średnio trudne 

X

Składniki:

  • 480 g - filety z łososia atlantyckiego Marinero
  • duży ziemniak
  • ćwierć brokuła
  • pół szklanki groszku mrożonego
  • 20 ml - oliwa z oliwek Casa de Azeite
  • łyżka masła Mleczna Dolina
  • 2 szt - duże pomarańcze, obrane ze skórki i pokrojone na kawałki
  • ostra papryczka (suszona lub świeża)
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

przepis

  1. Ziemniaka obierz, ugotuj i odstaw do wystudzenia. Ugotuj również podzielonego na kawałki brokuła i groszek. Warzywa odcedź, a po wystudzeniu ugnieć przy pomocy praski do ziemniaków, przypraw solą oraz pieprzem i uformuj w medaliony. Ułóż je na papierze do pieczenia, skrop oliwą i wstaw na 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
  2. Łososia przypraw solą i pieprzem, a następnie obsmaż krótko z każdej strony na maśle i przełóż na talerz. Na patelnię przełóż cząstki pomarańczy, dodaj papryczkę przekrojoną na pół i sok z cytryny.
  3. Duś kilka minut pod przykryciem, aż pomarańcza zacznie się rozpadać. Dodaj ponownie łososia i duś jeszcze 2 minuty, nie mieszając w tym czasie.
  4. Łososia podawaj z medalionami warzywnymi.

4 porcje

45 minut

Średnio trudne

 

X

Składniki:

  • 2 szt - kotlety cielęce
  • 2 szt - gałązki rozmarynu Vital fresh
  • żółta papryka pokrojona w dużą kostkę
  • mała cukinia pokrojona w dużą kostkę
  • czerwona cebula pokrojona w dużą kostkę
  • pół bakłażana pokrojonego w dużą kostkę
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3 łyzki - oliwa z oliwek Casa de Azeite
  • sól, pieprz
  • posiekany ząbek czosnku
  • posiekany pęczek natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 2 szt - jajka Moja Kurka ugotowane na twardo
  • pół kajzerki, namoczonej uprzednio we wrzątku
  • 70 ml - oliwa z oliwek
  • dwie szczypty soli

przepis

  1. Wymieszaj ze sobą czosnek, natkę pietruszki i sok z cytryny. Dodaj żółtka jajek przetarte przez sitko, odciśniętą z wody bułkę oraz sól. Dolej oliwę i mieszaj, rozcierając dokładnie składniki na gładką masę.
  2. Paprykę, cukinię, cebulę, bakłażana i pomidorki nadziej na przemian na patyczki do szaszłyków. Smaż z każdej strony na dużym ogniu, na rozgrzanej oliwie.
  3. Kotlety przypraw solą i pieprzem, natrzyj oliwą i smaż z dodatkiem rozmarynu na mocno rozgrzanej patelni grillowej, po 3,5 minuty z każdej strony.
  4. Podawaj z szaszłykami i salsa verde.

2 porcje

30 minut

Średnio trudne

 

X

Składniki:

  • 300 g - herbatniki
  • 200 g - masło Mleczna Dolina
  • 2 szt - żółtka
  • 200 g - biała czekolady Magnetic
  • 2 łyżki - rum
  • sok z połowy cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 400 g - Mascarpone Sottile Gusto, 500 g
  • 250 g - ricotta Smaki Świata
  • 20 g - cukier wanilinowy
  • 4 szt - jajka Moja Kurka
  • 150 g - maliny
  • łyżka cukru Słodka Łyżeczka
  • 50 ml - czerwone wytrawne wino
  • płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej Grula

przepis

  1. Herbatniki zmiel blenderem na okruchy, po czym wymieszaj z rozpuszczonym masłem i żółtkami. Powstałą masą wyłóż dno i boki tortownicy, dobrze dociskając palcami.
  2. Czekoladę rozpuść w rondelku z rumem i sokiem oraz skórką z cytryny. Mascarpone i ricottę miksuj przez 5 minut z jajkami i cukrem wanilinowym, po czym dodaj lekko wystudzoną czekoladę. Miksuj jeszcze chwilę.
  3. Gotową masę wylej do tortownicy i wstaw na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Po upieczeniu wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
  4. Maliny, cukier, wino i skrobię zagotuj w rondelku, a następnie przetrzyj przez gęste sitko. Sernik podawaj z sosem malinowym, udekorowany listkiem mięty.

8 porcji

60 minut + schładzanie

Średnio trudne

 

X

Składniki:

  • 200 ml - mleko Mleczna Dolina
  • 70 g - Cukier Słodka Łyżeczka, 1 kg70
  • 10 szt - drobno posiekane listki mięty Vital fresh
  • 12 g (łyżeczka) skrobi ziemniaczanej Grula
  • 100 g - gorzka czekolada ekologiczna Vivi Verde Coop
  • 200 ml - śmietanka 36% Mleczna Dolina
  • pół szklanki różnych bakalii

przepis

  1. Mleko wymieszaj z cukrem, miętą i skrobią ziemniaczaną. Zagotuj na średnim ogniu i gotuj mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj połowę czekolady startej na tarce (resztę posiekaj nożem) i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia, a następnie przecedź przez sitko.
  2. Śmietankę ubij na sztywno, a następnie bardzo delikatnie wymieszaj trzepaczką z masą czekoladową.
  3. Dodaj resztę czekolady i bakalie. Wymieszaj i wstaw do zamrażalnika na 2-3 godziny.

 

X

Składniki:

  • 300 ml - mleko Mleczna Dolina
  • 200 ml - śmietanka 30% Mleczna Dolina
  • 160 g - pokruszone ciastka amaretti Smaki Świata
  • 200 g - cukier Słodka Łyżeczka
  • 2 szt - jajka Moja Kurka + dodatkowo 2 żółtka
  • 35 g - kakao Magnetic
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej Cafe d’Or
  • 50 ml - rum

przepis

  1. Mleko ze śmietanką podgrzej w garnku, a następnie dodaj pokruszone amaretti. Dobrze wymieszaj.
  2. Na rozgrzaną patelnię wsyp połowę cukru. Smaż, aż powstanie karmel. Przelej go następnie do małej prostokątnej foremki, tak by pokrył dno.
  3. Jajka i żółtka utrzyj przy pomocy miksera z resztą cukru, po czym dodaj kakao, kawę i rum. Ciągle mieszając trzepaczką, powoli dodaj gorące mleko ze śmietanką.
  4. Masę przelej do foremki z karmelem, a ją wstaw do większej formy wypełnionej 1,5 l ciepłej wody. Piecz 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Gotowy deser wstaw na 2 godziny do lodówki.

4-6 porcji

1 godz. 15 min + 2 godziny schładzania

Łatwe