powrót do strony głównej

przepisy

przystawki

X

Składniki:

  • 250 g - ricotta Smaki Świata
  • 100 g - mascarpone Sottile Gusto
  • kilka drobno posiekanych zielonych oliwek dużych Coop
  • 2 łyzki - posiekana natki pietruszki
  • posiekany ząbek czosnku
  • bakłażan pokrojony w cienkie plastry
  • cukinia pokrojona w cienkie plastry
  • papryka
  • 2 plastry - Prosciutto di Parma DOP
  • oliwa z oliwek Casa de Azeite
  • sól, pieprz

przepis

  1. Ricottę i mascarpone wymieszaj z oliwkami, natką pietruszki i czosnkiem. Przypraw solą i pieprzem.
  2. Plastry bakłażana i cukinii podpiecz z obu stron na suchej patelni grillowej.
  3. Paprykę nadziej na widelec i opiecz nad płomieniem, by skórka się przypaliła. Tak przygotowaną włóż do torebki foliowej, szczelnie zamknij i odłóż do ostygnięcia. Następnie obierz ją ze skórki i usuń gniazdo nasienne.
  4. Przygotowane plastry warzyw oraz szynkę rozłóż na blacie. Na każdy nakładaj łyżeczką farsz i zwijaj w roladki. Podawaj skropione oliwą, ze świeżym pieczywem.

4 porcje

50 minut

Średnio trudne

 

X

Składniki:

  • opakowanie łopatki wieprzowej w stylu włoskim Wolno Gotowane
  • opakowanie Piada Classica Italiana
  • czerwona papryka
  • 200 g - ser Provolone dolce Smaki Świata
  • czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 100 g - szpinak baby Vital fresh
  • 100 g - pomidorki pelati Cirio
  • łyżka miodu Złota Pasieka
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki - czerwone pesto Barilla
  • pół czerwonej papryki
  • sól, pieprz

przepis

  1. Łopatkę wyjmij z folii, osusz z nadmiaru sosu przy pomocy ręcznika papierowego i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Paprykę nadziej na widelec i opiecz nad płomieniem, by skórka się przypaliła. Tak przygotowaną włóż do torebki foliowej, szczelnie zamknij i odłóż do ostygnięcia. Następnie obierz ją ze skórki i usuń gniazdo nasienne.
  3. Piady rozłóż na blacie i układaj na nich kolejno plasterki mięsa i sera oraz pozostałe składniki. Zwiń lub złóż dowolnie i wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 175°C.

4 porcje

25 minut

łatwe

Włoska kuchnia kojarzy Ci się głównie ze spaghetti? Jeśli lubisz eksperymenty i nie boisz się nowych smaków, koniecznie wypróbuj przepis na piady z łopatką wieprzową, provolone i pieczoną papryką! Co to takiego? To potrawa jak najbardziej włoska, a dokładniej – pochodząca z regionu Emilia-Romania w północnych Włoszech. Piada jest podawanym na ciepło, cienkim plackiem z mąki pszennej, wypełnionym farszem.

W pierwszej kolejności przygotuj mięso z łopatki wieprzowej – osusz je i pokrój na cienkie plastry. Następnie zajmij się papryką czerwoną. Myślisz, że obranie jej ze skórki jest niemożliwe? Oto prosty sposób! Nabij paprykę na widelec, opiecz nad płomieniem i włóż do torebki foliowej (szczelnie ją zamknij). Kiedy papryka ostygnie, wyciągnij ją z torebki – teraz bez trudu obierzesz ją ze skórki i usuniesz gniazdo nasienne.

Czas na piady. Rozłóż placki na stole i ułóż na nich kolejno takie składniki jak: mięso, ser, papryka, szpinak, posiekana cebulka. Złóż całość – możesz np. złożyć na pół lub zwinąć. Tak przygotowane piady umieść w piekarniku na 10 minut. W tym czasie przygotuj sos. W tym celu dokładnie zmiksuj takie składniki jak: pomidory, czosnek, miód, natka pietruszki, papryka, czerwone pesto, a następnie zagotuj, by sos zgęstniał. Podawaj sos wraz z piadami. Smacznego!

X

Składniki:

  • 200 g - krewetki białe gotowane Marinero
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny lub limonki
  • 50 ml - oliwa z oliwek Casa de Azeite
  • 2 szt - duże dojrzałe awokado
  • łyżka mascarpone Sottile Gusto
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

przepis

  1. Krewetki obierz, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Połowę skrop łyżeczką soku z cytryny i oliwy, a następnie oprósz solą i pieprzem.
  2. Awokado przetnij na pół i za pomocą łyżki wybierz miąższ. Skórki odłóż, a miąższ zmiksuj z niezamarynowaną połową krewetek, mascarpone, czosnkiem, resztą soku z cytryny i oliwą. Przypraw solą i pieprzem. Gotowy mus odstaw do lodówki.
  3. W międzyczasie podsmaż na patelni zamarynowane krewetki. Skórki z awokado napełnij musem. Udekoruj smażonymi krewetkami i natką pietruszki. Podawaj z pieczywem.

4 porcje

10 minut

Łatwe

Lubisz owoce morza, a jeszcze bardziej uwielbiasz odkrywać nowe połączenia i smaki? Jeśli tak, z całą pewnością przypadnie Ci do gustu taka propozycja jak mus z awokado i krewetkami!

To potrawa, która skradnie serca wszystkich miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, wyjątkowo smaczna, a do tego wspaniale się prezentuje na talerzu, dlatego bez dwóch zdań sprawdzi się nie tylko jako popołudniowa przekąska, ale także jako gwóźdź programu w czasie eleganckiego obiadu czy innych ważnych uroczystości! Jak ją przyrządzić?

Zacznij od przygotowania krewetek – obierz je, umyj, a następnie dokładnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Podziel krewetki na dwie porcje. Jedną z nich skrop sokiem z cytryny i oliwą, przypraw solą i pieprzem do smaku. Pozostałe krewetki zmiksuj z awokado na gładki mus. W tym celu przetnij owoc na pół (zrób to ostrożnie, aby nie uszkodzić skórki), wybierz miąższ, dodaj wspomniane krewetki, serek mascarpone, oliwę, cytrynę i czosnek – zmiksuj.

Kiedy mus będzie gotowy, rozgrzej patelnię i usmaż na niej pozostałe, wcześniej zamarynowane krewetki. Teraz pozostawione skórki awokado napełnij musem, ułóż na nim krewetki i udekoruj świeżą natką pietruszki. Potrawę możesz serwować z dodatkiem pieczywa. Jej aromat i smak zachwyci i skusi każdego! Smacznego!

X

Składniki:

  • 450 g - świeża wątroba z kurczaka Kraina Mięs
  • łyżeczka mąki pszennej Złote Pola
  • 3 szt - małe, różnokolorowe papryki pokrojone w paski
  • łyżka oliwy z oliwek Casa de Azeite
  • cebula pokrojona w półplasterki
  • łyżka oleju rzepakowego Wybornego
  • pół szklanki oliwek zielonych dużych Coop
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 100 ml - białe wytrawne wino
  • grzanki przygotowane z połowy ciabatty w stylu włoskim
  • sól, pieprz

przepis

  1. Wątróbki oczyść, przekrój na pół i oprósz mąką.
  2. Na mocno rozgrzanej suchej patelni podsmaż paprykę, po czym przełóż ją na talerz. Na patelnię wlej oliwę i podsmaż cebulę. Gdy się zrumieni, przełóż na talerz z papryką, a na patelnię wlej olej i dodaj wątróbkę. Obsmaż ją z obu stron. Następnie dodaj paprykę z cebulą, oliwki, wino i natkę pietruszki. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Duś przez 5 minut.
  3. Wątróbkę z warzywami podawaj na grzankach. Przed podaniem skrop kremem z octem balsamicznym z Modeny

4-6 porcji

25 minut

łatwe

 

X

Składniki:

  • pomidor pokrojony w kostkę
  • 2 szt - drobno posiekane ząbki czosnku
  • mała czerwona cebula drobno posiekana
  • garść drobno posiekanej bazylii
  • 2 szt - ciabatty w stylu włoskim pokrojone na podłużne kromki
  • łyżka pesto z Basilico Genovese ChNP Coop
  • opakowanie mozzarelli light Galbani
  • 2 szt - plastry Prosciutto di Parma
  • kilka kawałków żółtej i czerwonej papryki Coop
  • kilka kawałków żółtej i czerwonej papryki Coop
  • 2 łyżki - oliwa z oliwek Casa de Azeite
  • łyżka kremu z octem balsamicznym z Modeny

przepis

  1. Wymieszaj pomidora z cebulą, czosnkiem i bazylią, dopraw solą i pieprzem, po czym przełóż na sitko, aby pozbyć się nadmiaru soku.
  2. Pieczywo podpiecz z obu stron na patelni grillowej lub grillu.
  3. Grzanki podziel na trzy części. Pierwszą część posmaruj pesto i obłóż kawałkami mozzarelli. Drugi rodzaj przygotuj z pomidorami z cebulą i czosnkiem. Trzeci – z Prosciutto i kawałkami papryki.
  4. Bruschetty skrop oliwą i kremem z octem balsamicznym

 

X

Składniki:

  • melon
  • 4 szt - plastry Prosciutto di Parma DOP
  • łyżka koniaku lub brandy
  • 4 łyżeczki - ricotta Smaki Świata
  • 50 ml - oliwa z oliwek Casa de Azeite
  • 4 szczypta - sol morska Culineo
  • 4 szczypta - grubo zmielony pieprz
  • kilka listków mięty Vital fresh

przepis

  1. Melona przekrój na 4 części, wykrój gniazda nasienne i odkrój skórę. Miąższ pokrój na kawałki, a następnie zmiksuj na gładkie puree.
  2. Szynkę skrop alkoholem i podsmaż przez chwilę z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Odsącz na ręczniku papierowym.
  3. Mus z melona rozlej do głębokich talerzy. Każdą porcję udekoruj kleksem ricotty, odrobiną oliwy, plastrem szynki i listkami mięty. Przed podaniem oprósz solą i pieprzem

4 porcje

10 minut

Łatwe

Włosi uwielbiają prostotę w kuchni i taka właśnie jest szynka parmeńska. Brak w niej konserwantów, zaś wyjątkowy, delikatny smak powoduje, że można ją dodać niemalże do każdego dania lub stworzyć z niej gwiazdę wieczoru. Lekko słone plasterki, o grubości nie większej niż kartka papieru, znakomicie komponują się z owocami takimi jak gruszki, winogrona czy melony. Te soczyste owoce można podać w surowej postaci lub w formie lekkiego musu. Jak przygotować szynkę parmeńską z musem z melona?

Zacznij od przekrojenia melona na cztery części. Usuń z niego gniazda nasienne i odkrój skórkę. Następnie pokrój miąższ i zmiksuj go na gładki krem. Teraz czas na szynkę. Skrop ją odrobiną alkoholu i podsmaż na patelni z obu stron. Po zdjęciu z patelni połóż na ręczniku papierowym, by mógł wchłonąć nadmiar tłuszczu. Rozlej mus do głębokich talerzy lub miseczek, dodaj do każdej porcji kleks ricotty, plasterek szynki, oliwę z oliwek oraz listek mięty. Dopraw pieprzem i solą do smaku. Gotowe!

Czy wiesz, że nie bez znaczenia jest to, z jakiej wieprzowiny tworzy się prosciutto di Parma? "Dawcą" dla takiej szynki może być osobnik nie młodszy niż 10 miesięcy, karmiony w taki sposób, by nie nabierał zbyt wiele tłuszczu. Ciekawostką jest fakt, że do pożywienia dodawana jest na przykład serwatka po parmezanie.

Pozyskane w ten sposób mięso odkłada się do leżakowania w chłodne miejsce na około 12 tygodni, kiedy to ma wchłaniać sól morską. Następnie taka szynka jest myta i odłożona do dojrzewania nawet na czas około 1 roku. Ze względu na sposób przygotowania, szynka parmeńska jest jedną z wędlin, które nie zawierają chemicznych konserwantów czy dodatków smakowych. Nad ich jakością czuwa specjalna organizacja. Jeśli z jakichś względów szynka się nie uda, nie zostaje dopuszczona do sprzedaży.

X

Składniki:

  • 400 g - pieczarki pokrojone w plasterki
  • 50 g - masło Mleczna Dolina
  • posiekana cebula
  • posiekane ząbki czosnku
  • czubata łyżeczka mąki Złote Pola
  • 100 - białe wytrawne wino
  • szczypta tymianku
  • 250 ml - mleko Mleczna Dolina
  • 500 ml - bulion drobiowy lub warzywny Culineo
  • świeże kluski gnocchi nadziewane pomidorami i serem
  • mozzarella Rana
  • 50 g - tarty ser Parmigiano Reggiano Smaki Świata
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

przepis

  1. Na suchej patelni zrumień pieczarki. Przełóż je do garnka, a na patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim cebulę i czosnek, po czym przełóż je również do garnka. Garnek ustaw na małym ogniu i duś jego zawartość przez około 10 minut, w razie potrzeby dodając trochę wina. Po 10 minutach dodaj mąkę, sól, pieprz i tymianek. Wlej resztę wina, bulion oraz mleko i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  2. W międzyczasie podgrzej gnocchi według wskazówek podanych na opakowaniu.

       3. Zupę zmiksuj na gładki krem. Podawaj z gnocchi, udekorowaną koperkiem i tartym Parmezanem.

4-6 porcji

40 minut

Łatwe

Kolejny dzień spędzony w kuchni i kolejny raz brak pomysłu na danie, które w końcu przerwałoby rutynę? Jeśli i Ty bardzo dobrze znasz ten scenariusz, na pewno aktywnie poszukujesz niebanalnych przepisów na "coś" pysznego. Jednym z nich bez wątpienia jest przepis na fenomenalne kluseczki gnocchi w kremie grzybowym! Brzmi smacznie i intrygująco? Sposób przygotowania zaskoczy Cię swoją szybkością i prostotą!

W pierwszej kolejności zarumień pieczarki pokrojone na cienkie plasterki – zrób to na suchej patelni. Lekko zarumienione pieczarki przełóż do garnka i rozpuść masło na patelni. Podsmaż na nim czosnek i cebulkę – tak przygotowane warzywa przełóż do garnka z pieczarkami i wymieszaj. Całość podgrzewaj na małym ogniu przez około 10 minut. Możesz dodać odrobinę wina. Mieszaj od czasu do czasu, aby potrawa się nie przypaliła. Następnie dodaj pieprz, sól, tymianek oraz mąkę, dolej pozostałe wino, mleko i bulion warzywny (lub drobiowy, w zależności od preferencji). Ponownie gotuj całość przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Kolejnym krokiem jest podgrzanie kluseczek gnocchi zgodnie ze wskazówkami zamieszczonymi na opakowaniu. Kiedy kluseczki będą gotowe, odstaw je, zmiksuj zawartość garnka na gładki krem i nałóż na głębokie talerze. Teraz jeszcze tylko posyp krem grzybowy kluseczkami, tartym serem i świeżym koperkiem. Smacznego!

X

Składniki:

  • 2 szt - cukinie pokrojone na duże kawałki
  • gruszka pokrojona na duże kawałki
  • 240 g - świeży łosoś atlantycki Marinero
  • sok z 1 cytryny
  • 400 g - jogurt naturalny Tolonis
  • łyżka mascarpone Sottile Gusto
  • posiekany pęczek natki pietruszki
  • doniczka świeżej bazylii Vital fresh, drobno posiekana
  • kilka posiekanych listków mięty Vital fresh
  • łyżka mixu sałatkowego Italia Helio
  • sól, pieprz

przepis

  1. Cukinie i gruszkę umieść w garnku, zalej 750 ml wody i zagotuj. Następnie garnek przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze 5 minut. Odstaw do wystudzenia.
  2. Łososia natrzyj sokiem z cytryny, grubo mielonym pieprzem i solą. Wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 250°C. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
  3. Do letniej jeszcze cukinii z gruszką dodaj jogurt, mascarpone, posiekane zioła i sok z cytryny. Zmiksuj wszystko razem do uzyskania jednolitego koloru.

       4. Podawaj w temperaturze pokojowej, dekorując kawałkami łososia, oliwą z oliwek i pestkami uprażonymi na suchej patelni.

4-6 porcji

25 minut

łatwe

Kiedy nastaje czas upałów, mało kto ma ochotę po pierwsze spędzać w kuchni długie godziny na przygotowywaniu posiłków, a po drugie – spożywać potrawy w wersji na gorąco. W upalne dni możemy ratować się różnorodnymi deserami serwowanymi na zimno – lody, sorbety, mrożona kawa i koktajle to zaledwie kilka przykładów. Niezwykle przyjemnie jest delektować się nimi w kojącym cieniu drzew we własnym ogrodzie podczas popołudniowej przerwy od pracy i innych obowiązków domowych. Ale co z obiadem? I tutaj jest proste rozwiązanie – chłodnik!

Jeśli uwielbiasz cukinię pod różną postacią, bez wątpienia przypadnie Ci do gustu przepis na chłodnik z cukinii z łososiem. Jak go zrobić? Szybko i prosto! Zacznij od umycia, obrania i pokrojenia na większe kawałki cukinii oraz gruszki. Umieść je następnie w garnku i zalej wodą. Zagotuj, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką, pozostaw jeszcze na 5 minut, a później odstaw do wystudzenia.

W tym czasie przygotuj łososia. Pamiętaj, że najprostsze rozwiązania są zazwyczaj najlepsze, zatem natrzyj go jedynie sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tak przygotowaną rybę wstaw do piekarnika na 5 minut. Wyciągnij i odstaw do wystudzenia. Kiedy "wywar" z cukinii i gruszki będzie już chłodny, dodaj do niego serek mascarpone, jogurt, sok z cytryny i świeżo posiekane zioła (pietruszkę, bazylię i miętę). Całość dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Po rozlaniu chłodnika na talerze lub do głębokich miseczek, udekoruj go kawałkami wystudzonego łososia. Dodatkowo możesz przyozdobić chłodnik uprażonymi pestkami dyni i oliwą z oliwek. Smacznego!

X

Składniki:

  • stek z antrykotu Kraina Mięs
  • 3 - czerwone cebule pokrojone w piórka
  • łyżka masła Mleczna Dolina
  • 4 łyzki - krem z octem balsamicznym z Modeny
  • łyżeczka cukru Słodka Łyżeczka
  • gałązki rozmarynu Vital fresh
  • kilka pieczarek do dekoracji
  • sól, pieprz

przepis

  1. Pokrojoną cebulę wyłóż na patelnię razem z masłem, cukrem, solą i pieprzem. Smaż na średnim ogniu, stale mieszając, aż cebula się skarmelizuje, przez ok. 10 minut. Następnie dodaj krem z octem balsamicznym i smaż jeszcze 2 minuty.
  2. Stek przekrój na dwie części, odcinając ewentualne ścięgna. Przypraw solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu. Smaż na suchej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie odstaw, by mięso odpoczęło kilka minut.
  3. W międzyczasie na patelni podsmaż z obu stron kapelusze pieczarek.
  4. Steki podawaj z konfiturą z cebuli, w towarzystwie pieczarek.

2 porcje

30 minut

Łatwe

Bardzo lubisz dania mięsne, ale znudziły Ci się już tradycyjne kotlety schabowe czy mielone? Nawet najpyszniejsze potrawy z czasem powszednieją i nie robią już takiego wrażenia, jeżeli serwowane są bez przerwy. Jeśli masz wrażenie, że i do Twojej kuchni powoli zaczyna wkraczać rutyna, koniecznie otwórz się na nowe doznania smakowe, aby czym prędzej ją odgonić! Masz ochotę na najprawdziwszy stek, niczym z amerykańskich filmów? Oto bajecznie prosty przepis!

Stek z konfiturą z czerwonej cebuli to danie wyjątkowo szybkie w przygotowaniu, proste i smaczne. Bez wątpienia podbije serca wszystkich Twoich gości i domowników. W pierwszej kolejności pokrój drobno cebulkę i wrzuć na patelnię wraz z cukrem, solą, pieprzem i masłem. Podsmażaj przez około 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Na koniec dodaj krem z octem balsamicznym i podsmażaj przez kolejne 2 minuty.

Teraz czas na mięso. Przekrój stek na dwie części. Jeśli trafią się ścięgna, odetnij je. Przypraw mięso świeżym rozmarynem, pieprzem i solą. Wrzuć je na suchą patelnię i smaż około 2-3 minuty z każdej strony. Po zakończeniu smażenia odstaw na chwilę, aby mięso odpoczęło. W tym czasie podsmaż na patelni kapelusze pieczarek. Przełóż steki na talerze i każdy z nich serwuj z pieczarkami oraz konfiturą z cebuli. Smacznego!

X

Składniki:

  • 250 g - sznycle z fileta z kurczaka Kraina Mięs
  • bakłażan
  • sok z 1 cytryny
  • 50 ml - oliwa z oliwek Casa de Azeite
  • łyżeczka miodu Złota Pasieka
  • szczypta rozmarynu
  • posiekany ząbek czosnku
  • 100 g - szpinak baby Vital fresh
  • pół szklanki zielonych oliwek dużych Coop
  • pomidorki koktajlowe przekrojone na pół
  • ser Parmigiano Reggiano DOP pokrojony na małe wiórki
  • garść orzechów pekan Bakalland
  • sól, pieprz

przepis

  1. Bakłażana obierz ze skóry i pokrój w grube słupki. Ułóż w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Kurczaka przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a następnie natrzyj oliwą. Umieść w brytfance razem z bakłażanem i wstaw na 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
  3. Resztę soku z cytryny wymieszaj energicznie z oliwą, miodem, rozmarynem i posiekanym czosnkiem. Powstały dressing dopraw solą i pieprzem.
  4. Do miski z dressingiem włóż upieczonego i pokrojonego w paski kurczaka, bakłażana, oliwki, szpinak, pomidorki i orzechy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
  5. Sałatkę serwuj na zimno w małych porcjach, dekorując płatkami parmezanu.

4 porcje

25 minut

Średnio trudne

 

X

Składniki:

  • cukinia pokrojona w paski przy pomocy obieraczki do warzyw
  • marchewka pokrojona w paski przy pomocy obieraczki do warzyw
  • 400 g - filet z indyka Kraina Mięs
  • 100 g - ser Provolone dolce Smaki Świata
  • garść szpinaku baby Vital fresh
  • 100 g - Prosciutto di Parma DOP
  • garść świeżego rozmarynu Vital fresh
  • garść świeżego tymianku Vital fresh
  • 2 łyżki - olej rzepakowy Wybornego
  • 100 ml - białe wytrawne wino
  • 3 łodygi - seler naciowy połamany na mniejsze kawałki
  • 100 ml - śmietana 30% Mleczna Dolina

przepis

  1. Cukinię i marchew umieść na sitku, sparz wrzątkiem i odstaw do wystygnięcia.
  2. Filet z indyka połóż na folii spożywczej, przykryj drugim arkuszem folii, po czym rozbij, aż powstanie równy płat mięsa. Zdejmij górną folię i przypraw mięso lekko solą oraz pieprzem. Następnie ułóż na nim kolejno marchew, cukinię, plasterki sera, szpinak i plasterki szynki.
  3. Przy pomocy folii zwiń mięso w roladę i zwiąż ją sznurkiem, tak aby co 3-4 cm mięso było ściśnięte. Na koniec przypraw roladę solą i pieprzem. Pomiędzy sznurki a mięso powkładaj gałązki rozmarynu i tymianku.
  4. Roladę obsmaż po minucie z każdej strony, podlewając olejem, aby się ładnie zrumieniła. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego, podlej winem, dodaj seler naciowy i 125 ml wody. Przykryj i wstaw na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. W połowie pieczenia obróć mięso na drugą stronę
  5. Upieczone mięso schłodź w lodówce. Do naczynia po pieczeniu mięsa wlej śmietankę, zagotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, po czym zmiksuj, aby powstał sos.
  6. Mięso podawaj na zimno, pokrojone w plasterki, z dodatkiem sosu.
X

Składniki:

  • 100 g - bób Mroźna Kraina
  • 3 szt - jajka Moja Kurka
  • 200 g - mąka (najlepiej semolina)
  • 2 łyżeczki - oliwa z oliwek Casa de Azeite
  • 100 g - ricotta Smaki Świata
  • 50 g - tarty ser Parmigiano Reggiano Smaki Świata
  • sól, pieprz

przepis

  1. Cały bób gotuj w nieposolonej wodzie przez 12 minut. Pod koniec gotowania dodaj pół łyżeczki soli. Odcedź, ostudź, a następnie obierz.
  2. Mąkę zagnieć z jajami i oliwą z oliwek, aż powstanie gładkie i sprężyste ciasto. Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Połowę obranego bobu wymieszaj z ricottą, parmezanem, solą i pieprzem.
  4. Ciasto rozwałkuj na bardzo cienki płat. Na połowie, w równych odstępach, ułóż małe porcje farszu. Powierzchnię wokół farszu przesmaruj wilgotnym pędzelkiem. Złóż ciasto na pół i dociśnij mocno palcami wokół farszu, aby powstały szczelne poduszeczki. Za pomocą specjalnego nożyka lub małej szklanki wytnij pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut, w zależności od grubości ciasta.
  5. Resztę ugotowanego bobu (trochę odłóż do dekoracji) zmiksuj ze śmietanką i czosnkiem, przypraw solą oraz pieprzem i podgrzej w rondelku. Podawaj jako sos do ravioli.

 

X

Składniki:

  • pół kurczaka z wolnego wybiegu Kraina Mięs
  • szczypta tymianku
  • szczypta rozmarynu
  • 2 łyżki - oliwa z oliwek Casa de Azeite
  • 400 g - makaron casarecce Coop
  • 150 g - mozzarella Galbani podzielona na małe kawałki
  • 100 g - pomidorki koktajlowe przekrojone na pół
  • 100 g - rukola Vital fresh
  • 100 g - tarty ser Parmigiano Reggiano Smaki Świata
  • sól, pieprz

przepis

  1. Kurczaka natrzyj ziołami, solą, pieprzem i oliwą. Umieść w naczyniu żaroodpornym, przykryj pokrywką i wstaw na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po upieczeniu zdejmij przykrywkę i odstaw do wystudzenia. Następnie oddziel mięso rękoma i podziel je na mniejsze kawałki.
  2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Odcedź, po czym natychmiast włóż ponownie do garnka i wymieszaj energicznie z mozzarellą, kurczakiem i sokami od jego pieczenia. Po chwili dodaj pomidorki i rukolę. Podawaj z parmezanem.

4 porcje

1 godzina

Średnio trudne

 

X

Składniki:

  • 2 szt - duże dorady Marinero
  • 150 g - krewetki białe gotowane Marinero
  • sok z połowy cytryny
  • 1-2 posiekane ząbki czosnku
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki (4 łodyżki należy odłożyć w całości)
  • sól, pieprz
  • 1 kg - kalafior podzielony na mniejsze kawałki
  • 400 g - ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • szklanka mleka Mleczna Dolina
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 40 g - ser Grana Padano ChNP
  • 30 ml - oliwa z oliwek Casa de Azeite
  • sól, pieprz

przepis

  1. Dorady umyj i osusz. Przy pomocy długiego i ostrego noża wytnij filety, tnąc wzdłuż kręgosłupa, od ogona do głowy. Filety przypraw solą i pieprzem.
  2. Krewetki obierz z pancerzyków, posiekaj, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z czosnkiem i natką pietruszki.
  3. Na każdego fileta nałóż porcję krewetek i zawiń w roladkę, zawiązując łodyżką natki pietruszki. Roladki ułóż w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
  4. Kalafiora i ziemniaki umieść w garnku, zalej mlekiem i 250 ml wody. 

4 porcje

35 minut

Średnio trudne

 

X

Składniki:

  • 500 g - ziemniaki pokrojone w plastry grubości 2-3 mm
  • 4 szt - gałązki świeżego rozmarynu Vital fresh
  • 80 ml - oliwa z oliwek Casa de Azeite
  • 6 szt - cebulki dymki
  • 50 g - masło Mleczna Dolina
  • 400 g - polędwiczka wieprzowa Kraina Mięs
  • 4 szt - plastry boczku wędzonego Kraina Wędlin
  • ząbek czosnku
  • 100 ml - białe wytrawne wino
  • sól, pieprz

przepis

  1. Pokrojone ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez 4 minuty. Odcedź i przełóż na patelnię z rozgrzaną oliwą (50 ml) z rozmarynem (1 gałązka). Smaż z dodatkiem soli, aż się zrumienią i będą miękkie.
  2. Dymkom obetnij większość szczypioru, zostawiając tylko 5 cm. Pokrój je wzdłuż na ćwiartki i smaż na maśle, na średnim ogniu, przez 10 minut, aż zmiękną. Dopraw solą i pieprzem oraz odrobiną rozmarynu.
  3. Mięso podziel na 100-gramowe kawałki. Każdy przypraw grubo zmielonym pieprzem i zawiń ściśle w plasterek boczku. Następnie obwiąż dookoła sznurkiem, wkładając pod sznurek po pół gałązki rozmarynu. Na koniec posól odsłonięte części mięsa.
  4. Tak przygotowane mięso obsmaż z obu stron na oliwie z dodatkiem rozmarynu i czosnku. Następnie dolej wino i duś na małym ogniu, obracając od czasu do czasu na drugą stronę. Po kilku minutach, gdy wino odparuje, medaliony będą gotowe. 

4 porcje

25 minut

Średnio trudne

 

X

Składniki:

  • 500 g - drobne ziemniaki
  • 200 g - szpinak baby Vital fresh
  • opakowanie (500 g) mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny Kraina Mięs
  • jajko Moja Kurka
  • 70 g - tarty ser Parmigiano Reggiano Smaki Świata
  • łyżka bułki tartej Piekarnia Domowa
  • 100 g - ser Provolone dolce Smaki Świata
  • 100 g - szynka Prosciutto di Parma DOP
  • sól, pieprz
  • 150 g - mieszanka sałat Green Time
  • pół szklanki oliwek zielonych dużych Coop
  • pół czerwonej cebuli pokrojonej w półplasterki
  • 200 g - pomidory pokrojone na kawałki
  • ogórek pokrojony w półplasterki
  • 30 ml - oliwa z oliwek Casa de Azeite

przepis

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Szpinak umyj i wrzuć na rozgrzaną patelnię, smaż mieszając przez minutę, aż się zblanszuje. Przypraw solą oraz pieprzem i odstaw na bok.
  3. Mięso wymieszaj dokładnie z jajkiem, parmezanem i bułką tartą. Przypraw solą i pieprzem. Podziel na dwie części i z obu uformuj na papierze do pieczenia podobnej wielkości prostokąty. Na pierwszym ułóż kolejno ser, szynkę i szpinak. Przykryj drugim prostokątem i zagnieć brzegi. Przy pomocy noża podziel mięso na 

4 porcje

35 minut

Średnio trudne 

X

Składniki:

  • 480 g - filety z łososia atlantyckiego Marinero
  • duży ziemniak
  • ćwierć brokuła
  • pół szklanki groszku mrożonego
  • 20 ml - oliwa z oliwek Casa de Azeite
  • łyżka masła Mleczna Dolina
  • 2 szt - duże pomarańcze, obrane ze skórki i pokrojone na kawałki
  • ostra papryczka (suszona lub świeża)
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

przepis

  1. Ziemniaka obierz, ugotuj i odstaw do wystudzenia. Ugotuj również podzielonego na kawałki brokuła i groszek. Warzywa odcedź, a po wystudzeniu ugnieć przy pomocy praski do ziemniaków, przypraw solą oraz pieprzem i uformuj w medaliony. Ułóż je na papierze do pieczenia, skrop oliwą i wstaw na 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
  2. Łososia przypraw solą i pieprzem, a następnie obsmaż krótko z każdej strony na maśle i przełóż na talerz. Na patelnię przełóż cząstki pomarańczy, dodaj papryczkę przekrojoną na pół i sok z cytryny.
  3. Duś kilka minut pod przykryciem, aż pomarańcza zacznie się rozpadać. Dodaj ponownie łososia i duś jeszcze 2 minuty, nie mieszając w tym czasie.
  4. Łososia podawaj z medalionami warzywnymi.

4 porcje

45 minut

Średnio trudne

 

X

Składniki:

  • 2 szt - kotlety cielęce
  • 2 szt - gałązki rozmarynu Vital fresh
  • żółta papryka pokrojona w dużą kostkę
  • mała cukinia pokrojona w dużą kostkę
  • czerwona cebula pokrojona w dużą kostkę
  • pół bakłażana pokrojonego w dużą kostkę
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3 łyzki - oliwa z oliwek Casa de Azeite
  • sól, pieprz
  • posiekany ząbek czosnku
  • posiekany pęczek natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 2 szt - jajka Moja Kurka ugotowane na twardo
  • pół kajzerki, namoczonej uprzednio we wrzątku
  • 70 ml - oliwa z oliwek
  • dwie szczypty soli

przepis

  1. Wymieszaj ze sobą czosnek, natkę pietruszki i sok z cytryny. Dodaj żółtka jajek przetarte przez sitko, odciśniętą z wody bułkę oraz sól. Dolej oliwę i mieszaj, rozcierając dokładnie składniki na gładką masę.
  2. Paprykę, cukinię, cebulę, bakłażana i pomidorki nadziej na przemian na patyczki do szaszłyków. Smaż z każdej strony na dużym ogniu, na rozgrzanej oliwie.
  3. Kotlety przypraw solą i pieprzem, natrzyj oliwą i smaż z dodatkiem rozmarynu na mocno rozgrzanej patelni grillowej, po 3,5 minuty z każdej strony.
  4. Podawaj z szaszłykami i salsa verde.

2 porcje

30 minut

Średnio trudne

Choć cielęcina jest mięsem wyjątkowo delikatnym, na polskich stołach gości stosunkowo rzadko. Tymczasem ma łagodny smak, bardzo niską zawartość tłuszczu, a do tego stanowi bogate źródło witamin i minerałów. W cielęcinie znajdziemy między innymi żelazo, potas oraz cynk, ogromną porcję wartościowego białka, jak również witaminy D i witamin z grupy B. Kotlety cielęce z salsa verde to łatwy przepis, idealny do wypróbowania dla kogoś, kto dopiero zaczyna swoją kulinarną przygodę z tym gatunkiem mięsa.

Ważne jest wybranie mięsa dobrej jakości. Na ogół jest ono jaśniejsze od wołowiny, natomiast cielęcina cielęcinie nierówna. Im jaśniejszy jej kolor, tym słabszej jakości jest mięso. Oznacza to, że zwierzęta były karmione mało pożywną paszą i trzymano je w boksach. Cielęta wypasane na pastwiskach spożywają więcej żelaza i stąd ich mięso jest bardziej czerwone.

Kiedy zaopatrzymy się już w odpowiednią sztukę mięsa, przystępujemy do przygotowania kotletów. Posiekany czosnek, natkę pietruszki, sól i sok z cytryny mieszamy, dodając do nich żółtka jajek przeciśnięte przez sitko oraz namoczoną wcześniej bułkę. Wszystkie składniki rozcieramy na gładką masę, dolewając odrobinę oliwy.

Następnie z ulubionych warzyw, np. papryki, cukinii, cebuli i bakłażana oraz pomidorów koktajlowych, wykonujemy szaszłyki. Obsmażamy je na rozgrzanej patelni na dużym ogniu. Mięso kroimy na kotlety, przyprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy oliwą, a następnie smażymy na patelni do grillowania po 3,5 minuty z każdej strony. Podajemy ją z szaszłykami i przygotowaną wcześniej salsą.

X

Składniki:

  • 300 g - herbatniki
  • 200 g - masło Mleczna Dolina
  • 2 szt - żółtka
  • 200 g - biała czekolady Magnetic
  • 2 łyżki - rum
  • sok z połowy cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 400 g - Mascarpone Sottile Gusto, 500 g
  • 250 g - ricotta Smaki Świata
  • 20 g - cukier wanilinowy
  • 4 szt - jajka Moja Kurka
  • 150 g - maliny
  • łyżka cukru Słodka Łyżeczka
  • 50 ml - czerwone wytrawne wino
  • płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej Grula

przepis

  1. Herbatniki zmiel blenderem na okruchy, po czym wymieszaj z rozpuszczonym masłem i żółtkami. Powstałą masą wyłóż dno i boki tortownicy, dobrze dociskając palcami.
  2. Czekoladę rozpuść w rondelku z rumem i sokiem oraz skórką z cytryny. Mascarpone i ricottę miksuj przez 5 minut z jajkami i cukrem wanilinowym, po czym dodaj lekko wystudzoną czekoladę. Miksuj jeszcze chwilę.
  3. Gotową masę wylej do tortownicy i wstaw na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Po upieczeniu wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
  4. Maliny, cukier, wino i skrobię zagotuj w rondelku, a następnie przetrzyj przez gęste sitko. Sernik podawaj z sosem malinowym, udekorowany listkiem mięty.

8 porcji

60 minut + schładzanie

Średnio trudne

Nie możesz odmówić sobie słodkości do poobiedniej kawy? Choć nie od dziś dietetycy przestrzegają przed nadmiarem cukru w diecie, drobny grzeszek żywieniowy raz na jakiś czas nie zaszkodzi – szczególnie, jeśli łakocie przygotujesz samodzielnie. Wówczas masz pełną wiedzę na temat tego, z jakich składników są zrobione, a co najistotniejsze – możesz wybrać te najbardziej naturalne, najlepszej jakości. Co powiesz na sernik w nowej odsłonie?

Uwielbiasz sernik, ale wciąż przygotowujesz go wedle jednego przepisu? Czas na zmiany! Oto fantastyczny przepis na sernik z mascarpone i bajecznym sosem malinowym. Jak go stworzyć? Zacznij od pokruszenia herbatników przy pomocy blendera. Następnie rozpuść masło i wymieszaj je z herbatnikami oraz żółtkami. Tak przygotowane ciasto przełóż na tortownicę – wyłóż nim również boki.

Teraz czas na masę. Rozpuść czekoladę w rondlu, dodaj do niej sok i startą skórkę z cytryny oraz rum. W następnej kolejności zmiksuj serki ricotta i mascarpone z cukrem waniliowym i jajkami. Połącz z lekko wystudzoną czekoladą. Tak przygotowaną masę wylej na ciasto i piecz w piekarniku przez 40 minut. Kiedy ciasto wystygnie, włóż je do lodówki – najlepiej na całą noc. Przed podaniem sernika przygotuj sos malinowy. W tym celu zagotuj takie składniki jak maliny, wino, cukier i skrobia. Całość przetrzyj przez sitko. Podawaj sernik z sosem malinowym. Możesz udekorować każdy kawałek świeżym listkiem mięty.

X

Składniki:

  • 200 ml - mleko Mleczna Dolina
  • 70 g - Cukier Słodka Łyżeczka, 1 kg70
  • 10 szt - drobno posiekane listki mięty Vital fresh
  • 12 g (łyżeczka) skrobi ziemniaczanej Grula
  • 100 g - gorzka czekolada ekologiczna Vivi Verde Coop
  • 200 ml - śmietanka 36% Mleczna Dolina
  • pół szklanki różnych bakalii

przepis

  1. Mleko wymieszaj z cukrem, miętą i skrobią ziemniaczaną. Zagotuj na średnim ogniu i gotuj mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj połowę czekolady startej na tarce (resztę posiekaj nożem) i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia, a następnie przecedź przez sitko.
  2. Śmietankę ubij na sztywno, a następnie bardzo delikatnie wymieszaj trzepaczką z masą czekoladową.
  3. Dodaj resztę czekolady i bakalie. Wymieszaj i wstaw do zamrażalnika na 2-3 godziny.

 

X

Składniki:

  • 300 ml - mleko Mleczna Dolina
  • 200 ml - śmietanka 30% Mleczna Dolina
  • 160 g - pokruszone ciastka amaretti Smaki Świata
  • 200 g - cukier Słodka Łyżeczka
  • 2 szt - jajka Moja Kurka + dodatkowo 2 żółtka
  • 35 g - kakao Magnetic
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej Cafe d’Or
  • 50 ml - rum

przepis

  1. Mleko ze śmietanką podgrzej w garnku, a następnie dodaj pokruszone amaretti. Dobrze wymieszaj.
  2. Na rozgrzaną patelnię wsyp połowę cukru. Smaż, aż powstanie karmel. Przelej go następnie do małej prostokątnej foremki, tak by pokrył dno.
  3. Jajka i żółtka utrzyj przy pomocy miksera z resztą cukru, po czym dodaj kakao, kawę i rum. Ciągle mieszając trzepaczką, powoli dodaj gorące mleko ze śmietanką.
  4. Masę przelej do foremki z karmelem, a ją wstaw do większej formy wypełnionej 1,5 l ciepłej wody. Piecz 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Gotowy deser wstaw na 2 godziny do lodówki.

4-6 porcji

1 godz. 15 min + 2 godziny schładzania

Łatwe