Caponata z tuńczykiem - Przepis z krajów morza śródziemnego - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Caponata z tuńczykiem

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Pokrojone bakłażany posól i zostaw na godzinę na sicie do obcieknięcia. Następnie opłucz je wodą i osusz czystą ściereczką. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć połowę bakłażanów i podsmaż je na złoty kolor na średnim lub mocnym ogniu, często mieszając, aż staną się miękkie. Przełóż je do innego naczynia, a na patelni podsmaż w ten sam sposób drugą partię bakłażanów.
  2. Na tę samą patelnię wlej 3 łyżki oliwy i podsmaż na niej cebulę i seler. Dodaj pomidory, dokładnie wymieszaj i przypraw solą oraz pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu, aż pomidory zmiękną i utworzą jednolity sos. Dodaj kapary, oliwki, cukier i ocet. Gotuj całość 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, a następnie dodaj bakłażany.
  3. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Rozmrożonego tuńczyka osusz ręcznikiem papierowym i dopraw odrobiną soli. Każdy stek natłuść oliwą i usmaż na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, po 2 minuty z każdej strony. Podaj z caponatą.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głos