Cukinie faszerowane tuńczykiem i Ricottą - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Cukinie faszerowane tuńczykiem i Ricottą

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

We Włoszech cukinie przyrządza się na różne sposoby. Te malutkie, kilkucentymetrowe jada się w całości. Jadalne kwiaty można smażyć na chrupko w głębokim tłuszczu. Duże okazy chętnie zapieka się, uprzednio napełniwszy aromatycznym nadzieniem. 

  1. Cukinie obgotuj w osolonym wrzątku przez około 10 minut, tak aby zachowały swoją jędrność. Pozostaw je do ostudzenia. Kromkę chleba porwij na kawałki i zanurz w mleku. Na patelni rozgrzej oliwę i na małym ogniu zeszklij cebulę.
  2. Ostudzone cukinie przekrój wzdłuż, wydrąż z nich miąższ i podsmaż go wraz z cebulą, następnie przełóż do miski. Dodaj chleb odciśnięty z mleka, Ricottę, tuńczyka i jajka. Wszystko razem zmiksuj. Do masy dodaj ser, sól i pieprz, wymieszaj i wypełnij nią wydrążone cukinie.
  3. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą, na wierzchu posyp bułką tartą. Cukinie wstaw na 10-12 min do piekarnika nagrzanego do 250°C. Po upieczeniu odczekaj 5 minut i podawaj.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów