Ośmiornica po galicyjsku - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Ośmiornica po galicyjsku

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Zamrożoną ośmiornicę dużo łatwiej przyrządzić niż świeżą. Kryształki lodu tworzące się podczas mrożenia rozdzierają włókna mięsa, sprawiając, że staje się ono miękkie i kruche. Idealny czas gotowania ustalimy, dodając do ośmiornicy 1 cebulę. Kiedy cebula będzie miękka, miękka będzie także sama ośmiornica. 
  2. W garnku umieść zamrożoną ośmiornicę, całą cebulę, listek laurowy i ostrą papryczkę Piri Piri. Przykryj pokrywką i zagotuj. Gotuj, aż cebula zmięknie, a następnie odcedź. Ośmiornicy odetnij macki i usuń dziób znajdujący się w środkowej części, pod spodem głowy. Głowę oraz macki pokrój na kawałki. W międzyczasie ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Obierz je, pokrój na grube talarki i rozłóż na półmisku. Na ziemniakach połóż kawałki ośmiornicy, posyp je czosnkiem, podlej oliwą i oprósz papryką. 
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów