Chrupiąca ośmiornica z sałatką z mango - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Chrupiąca ośmiornica z sałatką z mango

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Prawidłowo przyrządzona ośmiornica jest jednym z najbardziej cenionych przysmaków na świecie. Ma delikatne, białe mięso, które wprost rozpływa się w ustach. Aby uzyskać taki efekt, zamrożoną ośmiornicę należy wrzucić do wrzącej wody, zakwaszonej wcześniej np. octem jabłkowym. 

  1. Ośmiornicę włóż w całości do garnka i zalej wodą. Dodaj sól, ocet, imbir oraz liście laurowe i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. 
  2. Ugotowaną ośmiornicę po ostygnięciu pokrój na 7-centymetrowe kawałki. Każdy kawałek oprósz mąką, zanurz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej wymieszanej z ostrą papryką. 
  3. Kawałki ośmiornicy smaż w oleju kokosowym na złoty kolor. Usmażone kawałki odkładaj na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Pomarańczę obierz i za pomocą ostrego noża wytnij cząstki miąższu. Dodaj mango i ogórka, posiekaną kolendrę, cebulę i odsączone kiełki. Skrop sokiem z limonki. Chrupiącą ośmiornicę podawaj z sałatką i słodko-pikantnym sosem chili TaoTao.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów