Sałatka z makaronu, tuńczyka i mozzarelli - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Sałatka z makaronu, tuńczyka i mozzarelli

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Tuńczyka przełóż do miski i podziel widelcem na duże kawałki. 
  2. Wymieszaj z ugotowanym makaronem, polej oliwą z puszki, dodaj pomidorki oraz kapary. 
  3. Na półmisku rozłóż mieszankę sałat. Na niej połóż sałatkę, całość posyp mozzarellą podartą na mniejsze kawałki. Dopraw pieprzem.

Sałatka z makaronu, tuńczyka i mozzarelli to jeden z tych specjałów, których smak w okamgnieniu przenosi pod niebo słonecznej Italii. Oryginalna przystawka łączy w sobie wszystkie śródziemnomorskie smaki, które od dekad urzekają smakoszy na całym świecie. Czas, by zagościły na Twoim stole.

Włoska sałatka z makronu to znakomita propozycja na każdą porę roku. Przygotujesz ją szybko i bez wysiłku – nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Mimo to przekąska oczarowuje podniebienia gości od pierwszego kęsa. Świetnie smakuje w porze lunchu, sprawdza się w roli dodatku do rodzinnego obiadu lub do dań z grilla. Jednocześnie lekka i sycąca – zadowala wszystkie kulinarne gusta – bez wyjątku.

Podstawę sałatki z tuńczyka i mozzarelli stanowi makaron penne – włoski przysmak w kształcicie charakterystycznych, lekko skośnych rurek. Delikatną nutę rukoli i pomidorków koktajlowych przełamie zdecydowany smak kaparów – kolejny rarytas z południa kontynentu. Pikantne, wyraziste akcenty przypominają trochę mieszankę ostrej musztardy i chrzanu. Doskonale komponują się z ziołami, na których opiera się kuchnia pogodnej Italii.

Możesz wzbogacić sałatkę z makaronu i tuńczyka świeżą bazylią, oregano i odrobiną czosnku. Kilka kropel oliwy z oliwek połączy składniki w wyborną całość, którą dopełnią ser Mozzarella i tuńczyk. Jeszce tylko szczypta przypraw – czarny lub czerwony pieprz i morska sól, które dodadzą przystawce charakteru. Sałatka z penne, rukoli i mozzarelli już gotowa – czas wołać domowych smakoszy na śródziemnomorską ucztę.  

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów