Orientalne kanapki z ośmiornica i mango - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Orientalne kanapki z ośmiornica i mango

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Ośmiornicę włóż do garnka, zalej wodą, dodaj ocet jabłkowy, sól, pieprz, imbir i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu ok. 2 godz. 
  2. Ugotowaną ośmiornicę odsącz, a po wystygnięciu pokrój na części, oprósz mąką i usmaż w oleju kokosowym na złoty kolor. Usmażone kawałki odłóż na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie pokrój je w plasterki.
  3. Mango i ogórka przełóż do miski, dodaj kolendrę, cebulę i listki sałaty rzymskiej. Całość skrop sokiem z limonki. Bułki przetnij na pół (nie rozcinaj do końca). Dolne części posmaruj majonezem i obłóż sałatką z mango i sałaty. Na sałacie ułóż plasterki ośmiornicy. Górną część bułek posmaruj sosem Sriracha. Gotowe kanapki złóż na pół.

Uwielbiasz kuchenne eksperymenty i wciąż poszukujesz nowych smaków? A może masz w planach małe przyjęcie dla bliskich i chcesz ich zaskoczyć niebanalną potrawą, której nigdy by się nie spodziewali w Twoim wykonaniu? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj wyjątkowy przepis na orientalne kanapki z ośmiornicą i mango!

Ośmiornica należy do drapieżnych głowonogów i zaliczana jest do wartościowych owoców morza. Jak do tej pory odkrytych zostało blisko 250 gatunków. Choć dania z ośmiornicą nie należą do tradycyjnie serwowanych w Polsce, zarówno ona, jak i inne owoce morza zdobywają coraz to większą popularność. Dzieje się tak nie bez powodu – owoce morza są wartościowym źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, a także witamin A i E. Ponadto obfitują w cenne dla zdrowia minerały, takie jak jod, selen, wapń, żelazo, magnez i cynk. Odpowiednio serwowane, są lekkostrawne i niskokaloryczne. Ciekawostką jest, iż owoce morza stanowiły ważne źródło pożywienia człowieka niemal od początków jego istnienia, czego dowodzą znaleziska z epoki brązu.

Choć we wspomnianych kanapkach ośmiornica gra zdecydowanie pierwsze skrzypce, nie możesz zapomnieć o kilku innych składnikach, których połączenie gwarantuje prawdziwą eksplozję smaku i niebywałą ucztę dla podniebienia. Co to za składniki?

Pyszne, słodkie mango, które dzięki obecności mangiferyny wykazuje m.in. działanie przeciwcukrzycowe, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Kolejny istotny składnik to imbir – uważany za silny afrodyzjak. Od wieków ceniony jest i wykorzystywany w sztuce kulinarnej, ale słynie przede wszystkim jako roślina lecznicza. Obniża poziom cholesterolu, wzmacnia odporność, poprawia apetyt, wspiera układ krążenia.

Kolejne aromatyczne produkty, bez których danie to nie byłoby w pełni wartościowe i tak smaczne to kolendra, limonka, liść laurowy, sałata rzymska. Przygotowanie pysznych, orientalnych kanapek z ośmiornicą i mango nie zajmie Ci wiele czasu i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych, dlatego poradzisz sobie z nim bez trudu, nawet jeśli na co dzień nie jesteś z gotowaniem za pan brat! Życzymy powodzenia w kuchennych przygodach i smacznego! 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów