Raviolo con carne RAVIOLO Z MIĘSEM - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Raviolo con carne RAVIOLO Z MIĘSEM

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso umieść w kielichu Hoffen Express, dodaj masło. Ustaw temperaturę na 120°C, obroty wsteczne, prędkość 1, czas 45 minut. Po 5 minutach dodaj wino i 50 ml wody. Umieść przykrywkę na kielichu. Po upływie czasu gotowania sprawdź, czy mięso jest miękkie i płyn się zredukował. Odczekaj kilka minut aż ostygnie. Następnie dodaj 1 jajko, parmezan, 2 szczypty soli i 2 szczypty pieprzu, przykryj kielich i zmiksuj całość (prędkość 4, czas 20 sekund). Przełóż do naczynia i odstaw do lodówki.
  2. W kielichu umieść cebulę, czosnek, bazylię, szczyptę soli i pieprzu oraz 3 łyżki oliwy. Zmiksuj (obroty 5, czas 5 sekund). Następnie ustaw temperaturę na 120°C, obroty wsteczne, prędkość 1 i czas 15 minut. Po 6 minutach gotowania dodaj pomidory. Po zakończeniu gotowania ustaw obroty na 3, czas na 5 sekund. Sos przełóż do naczynia.
  3. W kielichu umieść 170 g mąki, 2 jajka i 1 łyżeczkę oliwy. Ustaw obroty na 2 i czas na 1,5 minuty. Gotowe ciasto przełóż na blat i rozwałkuj na cienki prostokątny płat. Na jego połowie rozłóż 4 kupki farszu mięsnego, w każdej zrób palcem wgłębienie i wbij do niego żółtko. Ciasto złóż na pół, lekko dociśnij palcami i wytnij gotowe ravioli miseczką do zupy. Gotuj 2 minuty w osolonej wodzie. Podawaj z sosem i parmezanem.

Lubisz eksperymenty kulinarne? Jeśli tak, z całą pewnością przypadnie Ci do gustu kuchnia włoska. Jest wyjątkowo kolorowa, różnorodna, smaczna i – co równie istotne – bardzo prosta! Jeżeli uwielbiasz dania mączne, bez dwóch zdań zachwyci Cię taka propozycja jak ravioli z mięsem. To tradycyjna potrawa włoska, a dokładniej rzecz biorąc – niewielkie pierożki. Mogą one zawierać różne rodzaje farszu, np. warzywny, serowy czy mięsny. Teraz skupimy się na tym ostatnim. Jak przygotować ravioli z mięsem?

Zacznij od mięsa. Umieść je w kielichu Hoffen Express, dodaj do niego masło, ustaw temperaturę 120 st. C., czas 45 minut. Po kilku minutach dodaj około 50 ml wody oraz pół szklanki białego wina. Zakryj kielich przykrywką. Po 45 minutach mięso powinno być miękkie, bez nadmiernej ilości płynu. Pozostaw je do ostygnięcia. Kiedy będzie już letnie, dodaj jajko, sól i pieprz do smaku oraz parmezan. Zmiksuj całość i przełóż do lodówki.

Teraz pora na sos. Umieść w kielichu takie składniki jak bazylia, pieprz, sól, czosnek, cebula, kilka łyżek oliwy. Zmiksuj całość, ustaw robota kuchennego na 120 st. C, obroty wsteczne, czas: 15 minut. Po około 6 minutach dodaj pomidory. Przełóż sos do oddzielnego naczynia.

I ostatni etap – ciasto. Włóż do kielicha takie składniki jak jajka, mąka, oliwa, połącz ciasto, a następnie przełóż na blat i rozwałkuj. Powinno przybrać ono formę prostokąta. Przełóż wcześniej przygotowany farsz – stwórz cztery kupki mięsa. W każdej zrób wgłębienie i wpij po jednym żółtku. Złóż ciasto na pół i wytnij ravioli. Ugotuj pierożki w osolonej wodzie, podawaj z sosem, oprószone parmezanem. Smacznego!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głos