Risotto al pollo RISOTTO Z KURCZAKIEM - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Risotto al pollo RISOTTO Z KURCZAKIEM

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Z kurczaka wytnij piersi. Resztę podziel na mniejsze części i włóż do garnka razem z obraną marchewką i połową selera naciowego. Zalej ok. 1,5 l wody, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez minimum godzinę, aż powstanie bulion.
  2. Piersi przypraw solą, pieprzem i rozmarynem, a następnie wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
  3. Cebulę, czosnek, marchew i resztę selera naciowego pokrój na mniejsze części i umieść w kielichu Hoffen Chef Express. Zmiksuj (prędkość 5 i czas 5 sekund). Następnie dolej oliwę, ustaw temperaturę na 120°C, obroty wsteczne, prędkość 1, czas 7 minut.
  4. Po upływie tego czasu wsyp ryż, wlej 500 ml bulionu i dodaj 3-4 szczypty soli. Ustaw temperaturę na 90°C, obroty wsteczne, prędkość 1, czas 24 minuty. Po 10 minutach gotowania dolej szklankę bulionu, a po kolejnych 10 minutach następną. Na minutę przed końcem gotowania dodaj masło i parmezan. Risotto podawaj z kawałkami pieczonego kurczaka, natką pietruszki i parmezanem.

Lubisz ryż, ale masz już dość serwowania go w zupie pomidorowej czy gołąbkach? Na szczęście jest on produktem wyjątkowo uniwersalnym, dlatego znajdziesz całe mnóstwo przepisów na fantastyczne, niebanalne dania z tym składnikiem w roli głównej. Jednym z nich bez wątpienia jest risotto z kurczakiem! Co to takiego? Risotto to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, która jest szczególnie popularna na północy tego pięknego kraju.

Typów risotto jest bardzo wiele, zatem masz niemal nieograniczone możliwości i szerokie pole do popisu, ale dwa elementy są niezmienne – ryż i bulion. Na początek wypróbuj klasyczne risotto z kurczakiem – na pewno przypadnie Ci do gustu! Jak je przyrządzić? Kup całego kurczaka i wytnij z niego piersi. Całą resztę podziel i przełóż od dużego garnka. Dodaj seler naciowy oraz marchewkę i zalej wodą (około 1,5 litra). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj wywar nie mniej niż godzinę.

Wcześniej odłożone piersi natrzyj rozmarynem, solą i pieprzem. Piecz w piekarniku przez około 20 minut. Następnie pokrój pozostały seler, marchew, czosnek oraz cebulę na małe części i włóż do kielicha Hoffen Express. Zmiksuj składniki, dodaj do nich oliwę, ustaw temperaturę 120 st. C, obroty wsteczne i pozostaw na 7 minut. Po tym czasie dodaj ryż i zalej całość bulionem (około 0,5 litra). Pozostaw na 24 minuty w temperaturze 90 st. C. Co 10 minut dolewaj 1 szklankę bulionu. Zaraz przed końcem gotowania dodaj starty parmezan i masło. Serwuj risotto z kawałkami kurczaka, oprószone świeżą natką pietruszki oraz parmezanem. Smacznego!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów