Polędwiczka z boczkiem - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Polędwiczka z boczkiem

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Pokrojone ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez 4 minuty. Odcedź i przełóż na patelnię z rozgrzaną oliwą (50 ml) z rozmarynem (1 gałązka). Smaż z dodatkiem soli, aż się zrumienią i będą miękkie.
  2. Dymkom obetnij większość szczypioru, zostawiając tylko 5 cm. Pokrój je wzdłuż na ćwiartki i smaż na maśle, na średnim ogniu, przez 10 minut, aż zmiękną. Dopraw solą i pieprzem oraz odrobiną rozmarynu.
  3. Mięso podziel na 100-gramowe kawałki. Każdy przypraw grubo zmielonym pieprzem i zawiń ściśle w plasterek boczku. Następnie obwiąż dookoła sznurkiem, wkładając pod sznurek po pół gałązki rozmarynu. Na koniec posól odsłonięte części mięsa.
  4. Tak przygotowane mięso obsmaż z obu stron na oliwie z dodatkiem rozmarynu i czosnku. Następnie dolej wino i duś na małym ogniu, obracając od czasu do czasu na drugą stronę. Po kilku minutach, gdy wino odparuje, medaliony będą gotowe. 

4 porcje

25 minut

Średnio trudne

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów