Flaki po warszawsku - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Flaki po warszawsku

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Wołowinę i połowę włoszczyzny umieść w garnku, zalej ok. 4 l wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i gotuj 1,5 – 2 godz. Powstały rosół przecedź, dodaj flaki i gotuj razem około 25 min.
  2. Pozostałe warzywa (seler, marchew i pietruszkę) pokrój w zapałkę i podduś na maśle. Na maśle podsmaż również cebulę. Gdy flaki będą miękkie, dodaj warzywa oraz cebulę. Z mąki i reszty masła zrób złotą zasmażkę. Rozprowadź ją niewielką ilością zupy, po czym wlej do flaków. Całość dopraw imbirem, gałką muszkatołową, papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu jeszcze 10 minut.
  3. Wątróbkę i szpik wymieszaj z jajkiem oraz natką pietruszki. Dodaj tyle bułki tartej, by masa była zwięzła. Dopraw solą i pieprzem, po czym uformuj małe pulpety. Włóż je do zupy wraz z czosnkiem i gotuj 10 minut.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów