Ciasto orzechowe - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Ciasto orzechowe

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę, masło, cukier i orzechy wymieszaj (można użyć malaksera). Powstałe ciasto zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj je na cienki płat, wyłóż nim dno i boki naczynia do tarty i piecz 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  2. Wino zagotuj razem z rodzynkami, delikatnie zmiksuj i odstaw. Kiedy przestygnie wylej je na upieczone ciasto.
  3. Na masie rodzynkowej ułóż pokrojone jabłka. Piecz 10 min w temperaturze 180°C. Następnie posyp migdałami.
  4. Śmietankę zagotuj i wymieszaj z kajmakiem. Powstałą masą zalej jabłka. Ciasto odstaw do lodówki na 2 godziny.

Nie od dziś wiadomo, że orzechy są wyjątkowo zdrowymi produktami, stanowiącymi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardzo często wykorzystywane są jako przekąska, ale z powodzeniem mogą stać się bazą do tworzenia pysznych wypieków. Jednym z ich jest oczywiście ciasto z orzechami. Przepisów na ten przysmak jest wiele. Jeśli uwielbiasz orzechy, koniecznie wypróbuj przepis na ciasto orzechowe z czerwonym winem i rodzynkami. To zdecydowanie jedna z ciekawszych i bardziej zaskakujących propozycji, która na pewno przypadnie Ci do gustu!

Zacznij od przygotowania ciasta – w tym celu połącz ze sobą masło, cukier, mąkę i orzechy. Kiedy już składniki dokładnie się połączą, zawiń ciasto w folię i odłóż do lodówki na godzinę. Wyciągnij ciasto i cienko je rozwałkuj. Przenieś do formy na tartę, dokładnie obklejając boki. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 st. C.

W tym czasie zagotuj rodzynki z winem. Kiedy przestygną, wylej je na ciasto i przykryj pokrojonymi jabłkami. Ponownie piecz przez 10 minut w 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika posyp wierzch ciasta migdałami. W czasie, gdy ciasto będzie stygło, przygotuj masę. Zagotuj i wymieszaj śmietankę z masą kajmakową. Zalej nią ciasto i odstaw do lodówki, aby stężało. Smacznego!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów