Kaczka po pekińsku z plackami - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Kaczka po pekińsku z plackami

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Przygotuj kaczkę: odetnij szyję i skrzydełka, usuń nadmiar tłuszczu od wewnętrznej strony przy udach. Do środka włóż mandarynki wymieszane z cukrem, przyprawą 5 smaków i papryką oraz ząbki czosnku, imbir i liście laurowe. Kaczkę zepnij wykałaczką i odłóż na 2 godz. Wierzch oprósz ostrą papryką. Piecz 1,5 godz. w temperaturze 145°C. Następnie zwiększ temperaturę do 185°C i piecz jeszcze 4 min, aby skórka się przy-piekła. Z upieczonej kaczki usuń kości, mięso pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W międzyczasie przygotuj ciasto na placki: mąkę wymieszaj z solą i powoli, cały czas mieszając wlej 100 ml gorącej wody. Ciasto wyrób i podziel na części, każdą rozwałkuj na placek o średnicy 15 cm. Placki posmaruj olejem sezamowym i smaż na suchej patelni, po 2 min z każdej strony.Mięso kaczki wraz z porem i ogórkiem zawijaj w gotowe placki. Podawaj z sosem chilli.

Pieczona kaczka, szczególnie ta nadziewana jabłkami, to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Przez dość długi czas nie gościła na polskich stołach, lub robiła to rzadko, ustępując miejsca innym rodzajom mięs drobiowych, ale teraz znowu staje się „modna”. I dobrze, bo jest wyjątkowo pyszna! Przepisów na kaczkę jest wiele, dlatego nie warto ograniczać się do tych klasycznych. Jedną z ciekawszych propozycji jest kaczka po pekińsku z plackami. Jak ją przygotować?

W pierwszej kolejności przygotuj kaczkę. W tym celu musisz odciąć skrzydełka, szyję oraz ewentualny nadmiar tłuszczu. Teraz czas na farsz. Dokładnie umyj mandarynki, pokrój je na ćwiartki (nie obieraj ich za skórki!), wymieszaj z czosnkiem, liśćmi laurowymi, świeżym imbirem, papryką i przyprawą 5 smaków. Zamknij kaczkę przy pomocy wykałaczki i odstaw w chłodne miejsce na nie mniej niż 2 godziny. Po tym czasie oprósz skórkę ostrą papryką i włóż do piekarnika uprzednio nagrzanego do 145 st. C. Piecz przez 1,5 godziny. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 185 st. C i piecz jeszcze kilka minut, by przyrumienić skórkę. Gotowe mięso obierz i pokrój na małe kawałeczki.

Pora na placki. Wymieszaj mąkę z solą i gorącą wodą. Wyrób ciasto, podziel na dwie części, dokładnie rozwałkuj, natrzyj olejem sezamowym i upiecz na patelni. Na gotowe, jeszcze ciepłe placki wyłóż mięso, pokrojone pory i ogórki. Całość zwiń i serwuj ze słodko-pikantnym sosem chili. Smacznego!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głos