Ryż smażony z cielęciną i ziołami - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Ryż smażony z cielęciną i ziołami

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż ugotuj na sypko z odrobiną soli himalajskiej zgodnie z instrukcją z opakowania. Odstaw do wystygnięcia. Mięso dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące kokosowej i obsmaż na rumiano z każdej strony na 1 łyżce rozgrzanego oleju kokosowego. Podlej wodą i duś 15 min pod przykryciem.
  2. W rozgrzanym woku rozpuść resztę oleju kokosowego. Wlej rozmieszane jajka, dodaj obsmażone mięso, fasolkę i kapustę. Smaż 5 min. Do smażących się warzyw dodaj ryż, całość dopraw do smaku sosem sojowym i cukrem, wymieszaj.
  3. Pod koniec smażenia dodaj odsączone kiełki. Na wierzchu potrawy ułóż wymieszane zioła: listki kolendry, listki bazylii przekrojone na pół oraz dymkę. Całość skrop olejem sezamowym i posyp sezamem.

Cielęcina nie jest bardzo popularnym rodzajem mięsa i na naszych stołach gości stosunkowo rzadko, ale z całą pewnością warto ją bliżej poznać. Choć należy do mięs czerwonych, jest delikatna i ma znikomą zawartość tłuszczu. Jeśli lubisz odkrywać nowe smaki, koniecznie sięgnij po przepis na ryż smażony z cielęciną i ziołami. To doskonała propozycja na obiad, a także na kolację na ciepło w chłodne wieczory! Jak przygotować potrawę?

Najpierw ugotuj ryż jaśminowy i odłóż go do wystygnięcia. W tym czasie pokrojone mięso oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące kokosowej. Smaż na niewielkiej ilości oleju kokosowego, aż się ładnie zarumieni – mieszaj, aby nie przypalić. Dalej podlej mięso wodą i duś do miękkości pod przykryciem – przez około 15 minut. Następnie rozpuść olej kokosowy w woku, wlej do niego roztrzepane jajka, dodaj drobno pokrojoną kapustę pekińską, fasolkę szparagową i mięso. Całość dokładnie wymieszaj i podsmażaj przez kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj ryż, cukier i sos sojowy – wymieszaj, aby połączyć składniki.

Przed ściągnięciem woka z ognia dodaj jeszcze odsączone kiełki fasoli mung. Gotową potrawę udekoruj na talerzu świeżymi liśćmi bazylii i kolendry oraz posyp cebulą dymką. Na koniec skrop danie olejem sezamowym i posyp sezamem. Tak kolorowe i aromatyczne danie na pewno zasmakuje każdemu. Smacznego!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głos