Gęś faszerowana wieprzowiną z podrobami - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Gęś faszerowana wieprzowiną z podrobami

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Łopatkę wieprzową zmiel. Bułki namocz w winie i wymieszaj 
z mięsem. Dopraw 2 ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Dodaj wątróbkę i śliwki, wymieszaj.
  2. Gęś wypełnij powstałym farszem i zaszyj lub zepnij wykałaczkami (uprzednio namoczonymi). Natrzyj resztą czosnku, majerankiem, solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na 8 godzin. Wyjmij 30 minut przed pieczeniem.
  3. Gęś przełóż do głębokiego naczynia żaroodpornego (najlepiej brytfanki) i przykryj. Wstaw na 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po 30 minutach podlej około 100 ml wina. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz 2 godziny, od czasu do czasu podlewając sosem powstałym podczas pieczenia. Na ostatnią godzinę zdejmij pokrywkę i zmniejsz temperaturę do 160°C. Piecz, nadal od czasu do czasu podlewając sosem.

 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów