Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę. Przesmaż ją ze startymi na dużych oczkach tarki warzywami i z mięsem. Przypraw do smaku.
  2. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, utłucz na gładkie puree z mlekiem i śmietanką.
  3. Mięso przełóż do naczynia do zapiekania, a na nim rozłóż warstwę ziemniaków. Na wierzchu połóż kawałki masła i wstaw na ok. 30 min do nagrzanego do 200°C piekarnika.

W niecałą godzinę przygotujesz danie, które sprawdzi się zarówno na niedzielnym stole, jak i w dzień powszedni - a do tego zasmakuje dosłownie każdemu.
Wydaje Ci się, że wszystkie zapiekanki smakują podobnie? Choć składniki dania są łatwo dostępne, nasza propozycja nie jest kolejną, zwykłą zapiekanką ziemniaczaną. Dzięki temu, że ziemniaki są najpierw ugotowane i utłuczone, potrawa będzie puszysta i przypadnie do gustu nawet tym, którzy za zapiekankami zwykle nie przepadają. A dodatek mleka, masła i śmietanki zapewni aksamitną miękkość, której nie spotkasz w innych zapiekankach.

Ziemniaki i mięso mielone oznaczają treściwy posiłek - idealny tak po męczącym dniu, jak i na niedzielny obiad w dużym, rodzinnym gronie. Aromatu naszej zapiekance nadadzą popularne warzywa: marchew, cebula i seler. To uniwersalne połączenie nie potrzebuje wielu przypraw – wystarczą tylko sól i pieprz. Jeśli jednak chcesz, możesz dodać też cząber, majeranek lub czosnek.

Samo przygotowanie nie zajmie dużo czasu i jest banalnie proste. By przyrządzić zapiekankę, wystarczy godzina, kilka przyborów, rozgrzany piekarnik i… podstawowe kulinarne umiejętności.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
14 głosów